string(0) ""

DIY: Πώς να ελέγχετε την υγεία του σκύλου σας μόνοι σας στο σπίτι

Κωνσταντίνα Μάλλιου

02/03/2024

Photo: Shutterstock

Η υγεία του σκύλου μας είναι ένα αγχωτικό θέμα για όλους τους κηδεμόνες.

Προσπαθούμε να του προσφέρουμε ό,τι καλύτερο γίνεται για να είναι υγιής, ευτυχισμένος και να μην αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Προγραμματίζουμε έγκαιρα τα ραντεβού μας στον/στην κτηνίατρο για το ετήσιο ή εξαμηνιαίο check up και για τα εμβόλιά του.

Ωστόσο, μπορεί να ανησυχούμε και αυτό είναι λογικό, καθώς οι τετράποδοι φίλοι μας είναι ανθεκτικοί στον πόνο και μπορεί να μην μας δείξουν έγκαιρα κάποιο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Ευτυχώς για εμάς, υπάρχουν τρόποι να κάνουμε μόνοι/ες μας στο σπίτι έλεγχο υγείας στο αγαπημένο μας κουτάβι, πριν πάμε στο κτηνιατρείο για τις κανονικές του εξετάσεις. Πρέπει να είμαστε αρκετά παρατηρητικοί/ές ώστε να καταλάβουμε πότε η στάση του σώματος του σκύλου μας είναι φυσιολογική και πότε είναι περίεργη. Οι μικρές ενδείξεις είναι αυτές που θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε ευκολότερα και γρηγορότερα αλλαγές που μπορεί να προκύψουν. Σε πολλές περιπτώσεις η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει τη ζωή του σκύλου μας.

Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορούμε να κάνουμε το check up του κατοικιδίου μας στο σπίτι μόνοι/ες μας.

● Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγχουμε στον σκύλο μας είναι τα μάτια του. Ο κερατοειδής τους θα πρέπει να είναι λευκός και να μην έχει κόκκινες γραμμές. Οι κόρες θα πρέπει να έχουν παρόμοιο μέγεθος και στα δύο μάτια. Επίσης, δεν θα πρέπει να υπάρχουν σημάδια έκκρισης υγρού, πύον ή πρησμένες περιοχές γύρω από τα βλέφαρα.

● Η μύτη των σκύλων είναι υγρή και αυτό είναι σημάδι υγείας, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές. Αν παρατηρήσουμε τυχόν εκδορές, ξηροδερμία ή πληγές είναι σημάδι ότι πρέπει να τηλεφωνήσουμε στον/στην κτηνίατρό μας.

● Πρέπει να ελέγχουμε και τα αυτιά του σκύλου μας για τυχόν πληγές ή σημάδια, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Ειδικά στο εσωτερικό τμήμα των αυτιών του, που είναι πιο δύσκολο να εντοπίσουμε πιθανή εκδορά, θα πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί/ές. Αν εντοπίσουμε κάποια πληγή ή οποιοδήποτε σημάδι καλούμε τον/την κτηνίατρό μας. Μπορεί, μάλιστα, να βρούμε ακόμα και παράσιτα, άρα ας μην αμελούμε και την αποπαρασίτωσή του. Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι μυρωδιά των αυτιών. Αν μυρίζουν περίεργα είναι πολύ πιθανό να έχουν μολυνθεί από βακτήρια.

● Το λαμπερό και καθαρό χαμόγελο του σκύλου μας είναι σημάδι υγείας. Θα πρέπει, λοιπόν, να ελέγξουμε τα δόντια και τα ούλα για να βεβαιωθούμε ότι όλα είναι καλά. Τα δόντια θα πρέπει να είναι λευκά, να μην υπάρχουν πληγές και πύον μέσα στη στοματική κοιλότητα. Επίσης, η κακή αναπνοή μπορεί να οφείλεται σε περιοδοντική νόσο. Αν τα δόντια του έχουν καφέ ή κιτρινωπά σημάδια, τότε είναι σημάδι ότι έχει πέτρα.

● Το δέρμα είναι από τα σημαντικότερα όργανα του σώματος και ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες της συνολικής υγείας ενός σκύλου. Θα πρέπει να είναι καθαρό, χωρίς εξανθήματα, να μην μυρίζει δυσάρεστα, να μην έχει πληγές ή σημάδια και το τρίχωμά του να είναι λαμπερό και λείο.

● Όσον αφορά το σώμα του, μπορούμε να το ψηλαφίσουμε για να διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχουν εξογκώματα και εκδορές. Με το να του κάνουμε ένα ελαφρύ μασάζ στην πλάτη, στην κοιλιά, στον αυχένα και τα πόδια, θα καταλάβουμε αν υπάρχει κάποια πληγή, καρούμπαλο, ψύλλοι ή τσιμπούρια.

● Ο χτύπος της καρδιάς του θα πρέπει να είναι σταθερός και φυσιολογικός, δηλαδή 70 με 120 παλμούς το λεπτό. Μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τους χτύπους, πιέζοντας την μηριαία αρτηρία του, η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό του μηρού του. Οι μεγαλόσωμοι σκύλοι έχουν πιο αργό καρδιακό ρυθμό ενώ οι μικρόσωμοι σκύλοι και τα κουτάβια έχουν υψηλότερο.

● Η αναπνοή του σκύλου μας πρέπει να είναι σταθερή. Μπορούμε να παρατηρήσουμε το στήθος του καθώς αναπνέει, το οποίο θα πρέπει να κινείται ρυθμικά μέσα έξω χωρίς δυσκολία. Κάθε αναπνοή θα πρέπει να μοιάζει με την προηγούμενη. Ο φυσιολογικός ρυθμός αναπνοής ενός σκύλου σε κατάσταση ηρεμίας είναι 15 έως 30 αναπνοές ανά λεπτό- ένας σκύλος που κοιμάται ή είναι χαλαρός θα είναι κοντά στο χαμηλό άκρο, ενώ ένας ξύπνιος σκύλος που κάνει κάποια δραστηριότητα, θα είναι υψηλότερος. Όπως και με τους καρδιακούς παλμούς, τα μικρότερα σκυλιά τείνουν να έχουν ταχύτερο ρυθμό αναπνοής σε κατάσταση ηρεμίας από τα μεγαλύτερα σκυλιά. Φυσικά, ο ρυθμός αυτός αλλάζει όταν ο σκύλος μας κάνει κάποια δραστηριότητα και έχει λαχανιάσει.

● Κάτι ακόμα που μπορούμε να ελέγξουμε μόνοι/ες μας στο σπίτι είναι αν ο σκύλος μας είναι επαρκώς ενυδατωμένος. Αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε ως εξής: να τραβήξουμε το δέρμα στον αυχένα του ελαφρά και να το αφήσουμε να επανέλθει στη θέση του. Αν επανέλθει γρήγορα σημαίνει ότι ο σκύλος μας είναι ενυδατωμένος. Αν το δέρμα του επανέλθει αργά ή παραμείνει ελαφρώς “τεντωμένο” τότε ο σκύλος μας είναι αφυδατωμένος.

● Τέλος, θα πρέπει να ελέγξουμε τις πατούσες του για τυχόν πληγές, πρηξίματα ή πύον. Επίσης, θα πρέπει να ελέγξουμε τα νύχια του για να δούμε αν είναι κάποιο σπασμένο ή αν είναι αρκετά μεγάλα που τον εμποδίζουν στο περπάτημα και χρειάζονται κόψιμο.

Συνοψίζοντας

Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο άλλο άκρο και να γινόμαστε υπερβολικοί/ές. Απλά με την σωστή παρατήρηση θα καταλάβουμε αν το σκυλάκι μας είναι καλά ή όχι. Μπορούμε να κάνουμε μια φορά την εβδομάδα το παραπάνω check up και ας ελπίσουμε ότι θα είναι πάντα υγιές. Η στάση του σώματός του μπορεί να μας πει πολλά, οπότε ας μάθουμε να αποκωδικοποιούμε τα σημάδια. Ωστόσο, ο/η κτηνίατρός μας είναι ο καλύτερος/η σύμβουλος και θα πρέπει να λαμβάνουμε πάντα υπόψιν μας τις οδηγίες του.

Σχετικά άρθρα

Η γλυκιά Σίσσυ σώθηκε από τις πλημμύρες στο Βόλο και ψάχνει ένα σπίτι

Liberty Guide dogs: Εκπαιδεύοντας σκύλους οδηγούς για άτομα με οπτικές αναπηρίες

11 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα πανέξυπνα και πιστά Μαλινουά