string(0) ""

Γιατί ο σκύλος σας σάς κρατάει «μούτρα» αφού επιστρέψατε από τις διακοπές

Κωνσταντίνα Μάλλιου

27/08/2023

Δυστυχώς αρχίζουμε να επιστρέφουμε στα σπίτια και τις δουλειές μας μετά τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Και ενώ σκεφτόμαστε ότι πλέον θα έχουμε «τα κεφάλια μέσα», αυτές οι σκέψεις διαλύονται όταν συνειδητοποιήσουμε ότι θα είμαστε και πάλι αχώριστοι με το σκυλάκι μας, θα πηγαίνουμε βόλτες, θα κοιμόμαστε αγκαλιά και θα μας γεμίζει αγάπη και φιλιά.

Προς έκπληξή μας όμως, μετά τις πρώτες αγκαλιές, συρσίματα στο πάτωμα με το σκύλο μας, κλάματα, γέλια και γενικά μια έξαλλη κατάσταση επανένωσης, το αγαπημένο μας κατοικίδιο μας κρατάει «μούτρα».

Παρακαλάμε για την προσοχή του, όπως ακριβώς παρακαλάει εκείνο εμάς για μια μπουκιά φαγητού την ώρα που τρώμε.

«Βρε καλό μου, βρε χρυσό μου», «έλα εδώ γιαβρί μου», «έλα εδώ ζωή μου» και άλλα τέτοια δακρύβρεχτα και εκείνο κάθεται σε μια γωνιά με βλέμμα υπεροπτικό, μια πραγματική ντίβα, σα να μας λέει «να μάθεις να μην με άφηνες πίσω και εσύ να έκανες ζωάρα στις διακοπές».

Όσο καλά και αν πέρασε, όσες βόλτες και να πήγε, όσο φαγητό να έφαγε και όση αγάπη και να πήρε από το άτομο που το αφήσαμε, είτε είναι φίλος μας είτε είναι ένας έμπειρος pet keeper, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις το κουτάβι μας, να αδιαφορεί παντελώς για την ύπαρξή μας, όταν επιστρέψουμε από τις ολιγοήμερες – ή περισσότερες μέρες- διακοπές μας.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Πρέπει να ανησυχήσουμε; Τι να κάνουμε για να επανέλθει και πάλι το «χαμόγελο» στα χείλη του λατρεμένου μας χνουδωτού κατοικιδίου;

1. Έχει μελαγχολήσει

Ο πιο συνηθισμένος λόγος που μπορεί ο σκύλος μας να αδιαφορεί για την παρουσία μας την πρώτη ή τις πρώτες μέρες μετά την επανένωσή μας είναι γιατί έχει μελαγχολήσει και έχει ενοχληθεί από την απουσία μας. Το να είναι απόμακρος είναι ένας τρόπος για να μας «τιμωρήσει» που τον εγκαταλείψαμε σε κάποιον φίλο ή συγγενή μας, ή σε κάποιον pet keeper ή ξενοδοχείο ζώων, ειδικά αν αυτή την εμπειρία την βιώνει για πρώτη φορά. Όσο περίεργο και να μας φαίνεται αυτό το συναίσθημα που εκφράζει ο σκύλος μας, μια έρευνα που διεξήχθη το 2019, έδειξε ότι τα σκυλιά διαθέτουν γνωστική και συναισθηματική ικανότητα να νιώθουν αρνητικά συναισθήματα όταν κάποιος έχει κάνει κάτι που τα πλήγωσε. Οπότε, όπως μπορούμε να φανταστούμε, αυτός είναι ένας τρόπος να δείξει ο φιλαράκος μας, σιωπηλά μεν, αμείλικτα δε, τα αρνητικά του συναισθήματα επειδή τον αφήσαμε λίγες μέρες. Δυστυχώς, οι σκύλοι δεν ξέρoουν αν θα επιστρέψει ο κηδεμόνας τους και αν έχουν βιώσει την εγκατάλειψη στο παρελθόν αυτή η συμπεριφορά είναι ακόμα πιο έντονη. Κάποια σκυλάκια, όχι μόνο αγνοούν τον σκυλογονιό τους, αλλά αποφεύγουν την οπτική επαφή, δείχνουν αφηρημένα και ξαπλώνουν στο κρεβάτι τους αντί να είναι κοντά στον κηδεμόνα τους, ακόμα και μετά από παρότρυνση να ανέβουν στον καναπέ για αγκαλιές και χάδια.

2. Είναι κουρασμένος

Πέρα από τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να έχει ο σκύλος μετά την επιστροφή μας, μπορεί να παρατηρήσουμε σημάδια κούρασης και ληθαργικότητας. Αν και πολλές φορές το άγχος κάνει έναν σκύλο να φαίνεται κουρασμένο, νυσταγμένο και να χασμουριέται υπερβολικά – σύμφωνα με έρευνα του AKC, το χασμουρητό που προκαλείται από άγχος είναι παρατεταμένο και έντονο- ίσως αυτή τη φορά να μην είναι το άγχος ο λόγος της αδιαφορίας του. Μπορεί πολύ απλά, να πέρασε τόσο καλά κατά την παραμονή του στο σπίτι των φίλων ή των γονιών μας, να βγήκε τόσες πολλές βόλτες, να έπαιξε και να έτρεξε – ειδικά αν βρισκόταν και άλλα σκυλάκια μαζί του- που τώρα που γύρισε επιτέλους σπίτι, να του βγαίνει όλη η κούραση και να θέλει να αράξει λίγο στην ησυχία του. Η εξάντληση σε συνδυασμό με το άγχος του αποχωρισμού που μπορεί να βίωσε ο αγαπημένος μας σκύλος, είναι αρκετά για να τον κάνουν να επιθυμεί το άνετο κρεβατάκι του από την αγκαλιά μας. Θα χρειαστεί μία με δύο μέρες να ανακάμψει και μόνο όταν υπάρχουν συμπτώματα όπως απώλεια όρεξης, εμετός και διάρροια, θα πρέπει να ανησυχήσουμε και να συμβουλευτούμε τον/την κτηνίατρο που τον παρακολουθεί.

3. Έχει άγχος

Ορισμένα σκυλιά μπορεί να χρειάζονται λίγο χρόνο να συνηθίσουν και πάλι την παρουσία μας μετά από την αποχώρησή μας για διακοπές, ή να έχουν αγχωθεί με την παρατεταμένη απουσία μας βιώνοντας το άγχος του αποχωρισμού. Αν και ως επί το πλείστον, τα σκυλάκια με άγχος του αποχωρισμού τείνουν να είναι περισσότερο προσκολλημένα στον κηδεμόνα τους, υπάρχουν και εξαιρέσεις και αυτές μπορεί να αφορούν τον δικό μας σκύλο. Εκτός από την αδιαφορία που μπορεί να δείχνει προς το πρόσωπό μας, μπορεί να εμφανίσει και καταστροφικές συμπεριφορές όπως για παράδειγμα έντονο γάβγισμα ή ζημιές στο σπίτι και τον κήπο. Επιστρέφοντας στην ρουτίνα του, θα συνηθίσει και πάλι την παρουσία μας και θα ξανάρθει κοντά μας για αγκαλιές και φιλιά, αρκεί και εμείς βέβαια να προσπαθήσουμε να αναπληρώσουμε το κενό, περνώντας περισσότερο και ποιοτικότερο χρόνο μαζί του.

4. Δεν του άρεσε το μέρος που τον αφήσαμε

Αν και σίγουρα έχουμε εξονυχιστική έρευνα πριν αφήσουμε τον σκύλο μας σε ένα ξενοδοχείο ζώων ή σε έναν pet keeper, μπορεί τελικά το λατρεμένο μας κατοικίδιο να μην πέρασε και τόσο καλά όσο φανταζόμασταν. Και ας μην πάει ο νους μας στο κακό, ότι δηλαδή κάποιος κακομεταχειρίστηκε το σκυλάκι μας, αλλά μπορεί πολύ απλά να μην ταίριαξε το συγκεκριμένο άτομο που το φρόντιζε με τον χαρακτήρα του κατοικιδίου μας. Ειδικά αν ο σκύλος μας έχει «δύσκολο» χαρακτήρα και έχει βιώσει άσχημες εμπειρίες στο παρελθόν, δεν είναι εύκολο να εμπιστευτεί κάποιον που μόλις γνώρισε. Αν πρόκειται για ξενοδοχείο ζώων, τότε ίσως ο σκύλος μας δεν πήρε την απαραίτητη προσοχή ή άσκηση που ήθελε, ακόμα και αν οι υπάλληλοι εκεί έκαναν τα πάντα για να είναι χαρούμενος και υγιής.

5. Είναι άρρωστος

Ένας ακόμη λόγος που ο σκύλος μας μπορεί να μας αγνοεί μετά την επανένωσή μας, είναι γιατί είναι άρρωστος. Ίσως το φουντωτό μας φιλαράκι να πονάει κάπου, να έχει τραυματιστεί ή να έχει προσβληθεί από κάποια ασθένεια. Ειδικά αν περάσουν οι δύο πρώτες μέρες και το τετράποδο φιλαράκι μας δεν έχει ενδιαφερθεί καθόλου για εμάς, είναι λιγότερο ενεργητικό και δραστήριο, τότε αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Εκτός από ασθένειες που προσβάλλουν το σώμα, υπάρχουν και ασθένειες που προσβάλλουν την ψυχή, οπότε ο μικρός μας φίλος μπορεί να έχει κατάθλιψη, όσο περίεργο και να φαίνεται, γιατί μπορεί να θεώρησε ότι τον εγκαταλείψαμε για πάντα, ειδικά αν δεν πέρασε καλά εκεί που ήτανε ενώ εμείς κάναμε τις διακοπές μας. Αν το σκυλάκι μας εμμένει στην αδιαφορία του και έχει μειωμένη όρεξη, τόσο για φαγητό όσο και για φυσικές δραστηριότητες, τότε ήρθε η ώρα για μια επίσκεψη στον/στην κτηνίατρο.

Τελευταίες συμβουλές

Όσο δύσκολη και αποκαρδιωτική να είναι η αδιαφορία του σκύλου μας, αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να του δώσουμε λίγο χρόνο και να προσπαθήσουμε να χτίσουμε ξανά τη σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης που είχαμε πριν τις διακοπές. Εξάλλου είναι και λίγο φυσιολογικό εδώ που τα λέμε να μας κρατάει «μούτρα» αφού τον «εγκατέλειψε» ακόμα και για λίγες μέρες, ο καλύτερος του φίλος και σκυλογονιός του.

Ευτυχώς οι σκύλοι είναι γενναιόδωρες ψυχές και θα συγχωρέσουν και θα ξεχάσουν όλες τις ατασθαλίες μας.

Σχετικά άρθρα

Πώς να ταξιδέψετε με το κατοικίδιό σας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι φυλές σκύλων που έχουν μπλε μάτια – Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο xαρακτηριστικό τους

Να γιατί σας δαγκώνει η γάτα σας ξαφνικά και χωρίς λόγο