Γιατί ο σκύλος σας τρώει άμμο στην παραλία- Τι να κάνετε για να τον εμποδίσετε
Έπη Τρίμη
03/07/2025

Καλοκαίρι σημαίνει εκδρομές, ξέγνοιαστες στιγμές δίπλα στη θάλασσα και παιχνίδια στην άμμο. Για τους σκύλους, η παραλία είναι ένας τεράστιος «παιδότοπος» όπου μπορούν να τρέξουν, να σκάψουν και να κυλιστούν με την καρδιά τους. Όμως, πίσω από αυτή τη χαρούμενη και ανέμελη συμπεριφορά κρύβεται ένας κίνδυνος που πολλοί κηδεμόνες αγνοούν. Ο κίνδυνος αυτός είναι η άμμος.
Τι ακριβώς συμβαίνει με την άμμο
Η άμμος, όταν βραχεί από το σάλιο και τα γαστρικά υγρά του σκύλου μας, μετατρέπεται σε μια συμπαγή, βαριά μάζα και σε μεγάλη ποσότητα ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσει εντερική απόφραξη η οποία και απαιτεί άμεση κτηνιατρική φροντίδα.
Οι τρόποι με τους οποίους η άμμος φτάνει στο στομάχι του σκύλου είναι περισσότεροι απ’ ό,τι φαντάζεται κανείς. Πολλά σκυλιά γλείφουν τα πόδια τους ή τη γούνα τους μετά το παιχνίδι, μασουλάνε μπάλες και διάφορα άλλα πράγματα, γεμάτα κόκκους άμμου, ή πίνουν θαλασσινό νερό. Άλλοι τη δοκιμάζουν από περιέργεια.
Σε κάποιες όμως περιπτώσεις αυτό μπορεί να κρύβει επικίνδυνη συμπεριφορική διαταραχή που ονομάζεται Pica. Για όσους δεν το γνωρίζουν πρόκειται για την τάση να καταναλώνει ο τετράποδος γούνινος φίλος μας αντικείμενα που δεν έχουν να κάνουν με τροφή, όπως πέτρες, ξύλα, υφάσματα, γόπες τσιγάρων κ.λπ. Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές και ίσως να οφείλονται σε άγχος, βαρεμάρα, διατροφικές ελλείψεις ακόμη και υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Τι θα συμβεί στον σκύλο αν καταπιεί άμμο;
Αν δείτε τον σκύλο σας να τρώει άμμο, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να μην τον πανικοβάλετε με τις φωνές ή τις απότομες κινήσεις σας. Παρακολουθήστε τον προσεκτικά για τις επόμενες ώρες χωρίς να του δώσετε φαγητό, αν δείχνει δυσφορία. Δώστε του να πιεί άφθονο καθαρό και δροσερό νερό και αφήστε τον να ξεκουραστεί.
Όταν ο σκύλος καταπιεί άμμο, μπορεί να κάνει εμετούς, να παρουσιάσει δυσκοιλιότητα, νευρικότητα, πρήξιμο στην κοιλιά και απότομη αλλαγή διάθεσης.
Άλλα σημάδια «καμπανάκι» είναι η αφυδάτωση, η ατονία και οι συνεχείς απόπειρες εμετού χωρίς αίσιο αποτέλεσμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι πολύ σημαντικό να μεταφερθεί το φιλαράκι σας άμεσα στον πιο κοντινό κτηνίατρο, που με υπέρηχο ή ακτινογραφία εκείνος θα αξιολογήσει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Αν στο μέρος που βρίσκεστε δεν υπάρχει κτηνίατρος, τηλεφωνήστε στον γιατρό που τον παρακολουθεί και αφού τον ενημερώσετε όσο πιο ψύχραιμα μπορείτε, ζητήστε τη συμβουλή του. Ενδέχεται να σας πει να του δώσετε πέρα από το άφθονο νερό ένα καθαρκτικό για να ανακουφιστεί μέσω της κένωσης.
Αν δράσετε άμεσα και κυρίως ψύχραιμα έχετε μεγάλες πιθανότητες να αντιμετωπιστεί στη «ρίζα» του το πρόβλημα χωρίς επιπλοκές. Ωστόσο -και χωρίς να θέλουμε να σας τρομάξουμε- αν η άμμος έχει προκαλέσει σοβαρή απόφραξη, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Τα πάντα είναι η πρόληψη
Να θυμάστε πως το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη. Ένα καλό ντους με γλυκό νερό μετά την παραλία θα απομακρύνει την άμμο από το τρίχωμα και τις πατούσες του άτακτου και παιχνιδιάρη σκύλου σας. Επίσης, αντί για μπαλάκια του τένις (τα οποία γενικώς είναι επικίνδυνα) ή υφασμάτινα παιχνίδια που παγιδεύουν κόκκους, προτιμήστε να βάλετε στην τσάντα σας αντικείμενα που πλένονται εύκολα.
Βεβαιωθείτε επίσης ότι ο σκύλος έχει πάντα καθαρό νερό για να μην αναγκάζεται να πίνει θαλασσινό και μια μεγάλη πετσέτα κάτω από τη σκιά για να είναι ασφαλής και να προφυλαχτεί από την ηλιακή ακτινοβολία. Τέλος, οι ώρες που έχετε περάσει προκειμένου να τον εκπαιδεύσετε από κουτάβι και η υπακοή σε βασικές εντολές όπως το «άστο» μπορούν να αποδειχτούν σωτήριες όταν χρειαστεί να τον αποτρέψετε από την άτακτη συμπεριφορά του.
Η άμμος μπορεί να φαίνεται αθώα, αλλά για έναν σκύλο που την καταπίνει μπορεί να αποβεί επικίνδυνη ή ακόμη και μοιραία για τη ζωή του. Για αυτό με σωστή επίβλεψη, ενημέρωση και φροντίδα, το καλοκαίρι μπορεί να είναι ευχάριστο και γεμάτο όμορφες αναμνήσεις που θα τις κρατήσετε στην καρδιά σας με πληθώρα φωτογραφιών και βίντεο που θα φέρουν «βροχή» από likes στο Facebook.