string(0) ""

Γιατί οι σκύλοι τρώνε πέτρες και τι μπορείτε να κάνετε για να τους σταματήσετε

Μυρτώ Τζώρτζου

16/04/2024

Photo: Shutterstock

Τα σκυλιά μας, όπως ξέρουμε, μασάνε όλα τα είδη διαφορετικών πραγμάτων. Όμως κάποιες φορές μπορεί να τα δείτε να μασάνε και να τρώνε πέτρες. Αυτή είναι μια παράξενη συμπεριφορά των σκύλων αλλά δεν είναι ασυνήθιστη.

Γιατί όμως ο σκύλος μου μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο την ώρα που του δίνω το καλύτερο φαγητό και τις πιο γευστικές λιχουδιές;

Αρχικά πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι αυτό είναι κάτι πολύ επικίνδυνο που μπορεί να οδηγήσει σε εντερική απόφραξη, πεπτικά προβλήματα και πνιγμό.

Γιατί τα σκυλιά τρώνε πέτρες

Το να τρώει ένα σκύλος πέτρες μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ιατρικών, συμπεριφορικών ή ψυχολογικών προβλημάτων. Όταν ένας σκύλος τρώει εμμονικά μη φαγώσιμα αντικείμενα, η αιτία μπορεί να είναι η pica, μια διατροφική διαταραχή σκύλων και γατών, που γενικά εμφανίζεται λόγω μιας διατροφικής ανεπάρκειας στη διατροφή τους.

Άλλα σκυλιά μπορεί να έχουν μη διαγνωσμένες ιατρικές διαταραχές όπως διαβήτη, εσωτερικά παράσιτα ή σκουλήκια ή όγκους. Τα κουτάβια μπορεί να δαγκώσουν, να μασήσουν ή να καταπιούν πέτρες σε αναζήτηση ανακούφισης από τον πόνο της οδοντοφυΐας.

Φυσικά, τα σκυλιά μπορεί επίσης να μασάνε πέτρες επειδή θέλουν να τραβήξουν την προσοχή σας. Το ζώο σας μπορεί να είναι ανήσυχο, ενοχλημένο ή απογοητευμένο.

Για να φτάσετε στη ρίζα του γιατί το κατοικίδιό σας τρώει πέτρες, θα πρέπει να ξεκινήσετε με μια επίσκεψη στον κτηνίατρό σας. Μπορεί να κάνει τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις για να ελέγξει ποιο είναι το πρόβλημα.

Από την άλλη ο κτηνίατρος θα σας θέσει και κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής του για να διαπιστώσει αν το πρόβλημα είναι συμπεριφορικό.

Κίνδυνοι που σχετίζονται με την κατανάλωση πετρών από σκύλους

Το να τρώει ο σκύλος σας πέτρες δεν είναι μια ασφαλής συμπεριφορά. Μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας και τραυματισμούς που έχουν ως αποτέλεσμα την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

Εντερικές αποφράξεις

Εάν το ζώο σας καταπιεί μια αρκετά μεγάλη πέτρα, μπορεί να προκληθεί απόφραξη που θα έχει ως αποτέλεσμα να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί. Η εντερική απόφραξη εμποδίζει τα σκυλιά να λαμβάνουν επαρκή διατροφή και μπορεί να προκαλέσει εμετό ή λήθαργο. Εάν νομίζετε ότι ο σκύλος σας έχει καταπιεί κάτι, επισκεφθείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας για να το επιβεβαιώσετε με ακτινογραφία και να το αφαιρέσετε.

Διάτρηση στομάχου ή εντέρου

Οι αιχμηρές πέτρες μπορεί να προκαλέσουν διάτρηση στομάχου ή εντέρου καθώς περνούν μέσα από τον πεπτικό σωλήνα του ζώου. Εάν ο σκύλος σας πονάει ή εμφανίζει σημάδια διάτρησης, θα πρέπει να τον πάτε στον κτηνίατρο.

Σπάσιμο δοντιών

Ένα άλλο πράγμα που μπορεί να πάθει όταν μασήσει σκληρές πέτρες είναι να σπάσει ή να καταστρέψει τα δόντια του, με αποτέλεσμα να χρειαστεί οδοντιατρική εργασία ή ακόμη και αφαίρεση δοντιών. Οι οδοντιατρικές εργασίες σε σκύλους γίνονται υπό αναισθησία και, ως εκ τούτου, ενέχουν ορισμένους πρόσθετους κινδύνους.

Αναστάτωση στομαχιού

Ακόμη και μικρά βότσαλα να καταπιεί ο σκύλος σας μπορούν να ερεθίσουν το στομάχι του. Μπορεί να του δημιουργήσουν διάρροια ή να τον κάνουν να κάνει εμετό.

Πώς να σταματήσετε τον σκύλο σας να τρώει πέτρες

Αρχικά αποφύγετε περιοχές που έχουν πολλές πέτρες. Αν ο σκύλος σας δεν είναι κοντά σε πέτρες, δεν μπορεί και να τις φάει. Δοκιμάστε να αλλάξετε τον τόπο που τον βγάζετε βόλτα. Αν βρίσκεστε σε πόλη, αναζητήστε πάρκα για σκύλους που δεν έχουν χαλίκι.

Η βασική εκπαίδευση υπακοής είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη συμπεριφορά. Η διδασκαλία των σκύλων και των κουταβιών δύο σημαντικών βασικών εντολών, “άφησέ το” και “πέταξέ το”, αποτελεί το θεμέλιο για την επιτυχή παύση αυτής της συνήθειας.

Όταν λοιπόν βλέπετε τον σκύλο σας να μασουλάει μια πέτρα, πείτε του να την “πετάξει” με ήρεμο αλλά σταθερό τόνο. Έτσι μαθαίνει να απελευθερώνει με ασφάλεια τις πέτρες από το στόμα του.

Εάν ο σκύλος σας εκδηλώνει ενδιαφέρον να μυρίζει ή να ψαχουλεύει γύρω από πέτρες, χρησιμοποιήστε την εντολή “άφησέ το”. Αν τον τρομάξετε, μπορεί να προσπαθήσει να ξεφορτωθεί γρήγορα την πέτρα και να την καταπιεί (πράγμα που μπορεί να του προκαλέσει πνιγμό.)

Στη συνέχεια, ανακατευθύνετε την προσοχή του με ένα παιχνίδι ή μια λιχουδιά ως ανταμοιβή. Και επιβραβεύστε τον επίσης με αγκαλιές, τρίψιμο της κοιλιάς, κομπλιμέντα και τα σχετικά.

Όταν τα σκυλιά κατανοήσουν αυτές τις εντολές, θα τους είναι πιο εύκολο να αγνοούν ή να ρίχνουν τις πέτρες από το στόμα τους.

Τέλος δώστε στον σκύλο σας μια τροφή με όλα τα απαραίτητα για αυτόν συστατικά ώστε να μην υπάρχουν διατροφικές ελλείψεις. Μην αλλάξετε όμως την τροφή μόνοι σας. Συμβουλευτείτε πρώτα τον κτηνίατρό σας.

Σχετικά άρθρα

Μπορεί να βαρεθεί ο σκύλος σας την τροφή του; Τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση

Τεχνητή νοημοσύνη και φροντίδα κατοικιδίων – Τι λένε οι κτηνίατροι

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε κάνει το κατοικίδιό σας κακομαθημένο