string(0) ""

Ο λόγος που τα ζώα κρύβουν τον πόνο τους- Πώς να τον καταλάβετε ώστε να τα βοηθήσετε

Μυρτώ Τζώρτζου

16/10/2024

Photo: Pexels

Ο πόνος είναι ένα δυσάρεστο αίσθημα, που προκαλείται σε σημείο ή σε όργανο του σώματος από αρρώστια, χτύπημα, τραυματισμό ή από άλλες αιτίες. Είναι επίσης και ένας τρόπος να με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο.

Μπορούμε να αντιδράσουμε, να φωνάξουμε, να κλάψουμε, να δείξουμε στους άλλους τη δυσφορία μας, ακόμα και να βρίσουμε. Και τις περισσότερες φορές μιλάμε για αυτό στους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας, σε φίλους ή τον γιατρό μας.

Τι γίνεται όμως με τα αγαπημένα μας κατοικίδια; Τα κατοικίδια διαφέρουν από εμάς. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι οποίοι, όπως αναφέραμε, μιλούν όταν έχουν κάποιο είδος ιατρικού προβλήματος ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορούν να λάβουν θεραπεία, οι σκύλοι και οι γάτες έχουν διαφορετική αντίληψη για το τι σημαίνει πόνος και τι μπορεί να σημαίνει το αποτέλεσμα αυτού του πόνου. Επίσης, δεν μπορούν να μιλήσουν. Και, όπως ξέρουμε, τον κρύβουν καλά. Οπότε δεν είναι πολύ εύκολο σε εμάς να καταλάβουμε αν πονάνε.

Γιατί τα ζώα κρύβουν τον πόνο;

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι ”γιατί τα ζώα κρύβουν τον πόνο τους”; Όλα έχουν να κάνουν με το ένστικτο, το οποίο ωθεί τον σκύλο ή τη γάτα μας στο να κρύβουν σημάδια πόνου ή αγωνίας. Αυτό δηλαδή είναι ένα εξελικτικό κατάλοιπο από τους άγριους προγόνους τους. Στη φύση, τα συμπτώματα του πόνου δείχνουν αδυναμία, δείχνουν ότι το ζώο είναι ευάλωτο, κάτι που μπορεί να ”μυρίσουν” τα άλλα ζώα θηρευτές και να κάνουν επιθέσεις. Επιπλέον τα άρρωστα και τραυματισμένα ζώα είναι πιο πιθανό να εγκαταλειφθούν από την αγέλη τους, όταν φαίνονται ευάλωτα. Ο λόγος είναι ότι επειδή κάνουν τα άλλα μέλη επίσης πιο ευάλωτα.

Παρόλο που οι σκύλοι και οι γάτες μας μπορεί να μην είναι έξω και να κυνηγούν προσπαθώντας να επιβιώσουν, εντούτοις εξακολουθούν να έχουν αυτά τα ένστικτα που έχουν αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου.

Όταν λοιπόν το ζώο σας πονάει, είναι σε μειονεκτική θέση, δείχνει αδυναμία. Έτσι συχνά βλέπει τα άλλα ζώα του σπιτιού ως απειλές που θα του πάρουν το φαγητό, το νερό κτλ. Για αυτό και δεν δείχνει σημάδια ότι πονάει. Νιώθει πιο ασφαλές με το κρύψιμο του πόνου του παρόλο που μπορεί να ζει σε προστατευμένο περιβάλλον και δεν κινδυνεύει από τίποτα.

Αυτή η συμπεριφορά έχει ως αποτέλεσμα να προσπαθούμε να μαντέψουμε τι μπορεί να του συμβαίνει. Να προσπαθούμε να εντοπίσουμε αλλαγές στη συμπεριφορά του, άλλα ασυνήθιστα πράγματα που κάνει κτλ.

Είναι λοιπόν υποχρέωσή μας να αναγνωρίζουμε τις διαφορετικές συμπεριφορές τους, τις ιδιορρυθμίες τους, το αν είναι περισσότερο ή λιγότερο ομιλητικά ώστε να καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ποια είναι λοιπόν αυτά τα σημάδια;

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα περισσότερα σημάδια πόνου θα εμφανιστούν ως αλλαγές στη συμπεριφορά. Μπορεί το ζώο να γίνει επιθετικό προς εμάς ή προς τα άλλα ζώα του σπιτιού, να εμφανιστεί πρόβλημα στο αναπνευστικό του, να είναι ανήσυχο, να πέφτει σε λήθαργο, να μη θέλει να φάει, να μη θέλει να βγει βόλτα, αν είναι σκύλος, να μη χρησιμοποιεί την αμμολεκάνη, αν είναι γάτα.

Δίνοντάς λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή και παρατηρώντας αυτές τις αλλαγές στη συμπεριφορά του θα μπορούσε να μας δώσει μια ένδειξη ότι πιθανόν να είναι άρρωστο.

Δυστυχώς κάποιοι κηδεμόνες μπορεί να μη συνειδητοποιούν ότι ο πόνος μπορεί να μεταφραστεί σε μη φυσιολογική συμπεριφορά. Για παράδειγμα, ο πόνος στις αρθρώσεις, ο οποίος παρατηρείται συνήθως σε ηλικιωμένους σκύλους, μπορεί να προκαλέσει επιθετικότητα, κάτι που δεν υπήρχε πριν.

Μια από τις πιο οδυνηρές και συχνές πηγές πόνου που δεν πολυκαταλαβαίνουμε είναι τα στοματικά προβλήματα ενός ζώου. Η οδοντική νόσος είναι μια πολύ οδυνηρή κατάσταση. Το ζώο μπορεί να υποφέρει αλλά να ζει κανονικά. Να τρώει, να κοιμάται. Και εμείς δεν φανταζόμαστε ότι μπορεί να πονάει και να υποφέρει. Και το αφήνουμε ακούσια στον πόνο του.

Αυτό συχνά έχει σαν αποτέλεσμα λοιμώξεις και αποστήματα στο στόμα. Η οδοντική νόσος μπορεί επίσης να δημιουργήσει καρδιακά προβλήματα και πολλά άλλα θέματα στην υγεία αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Οπότε το να εξετάζουμε συχνά το στόμα του κατοικιδίου μας αλλά και να πηγαίνουμε στον κτηνίατρο τακτικά για τσεκάπ είναι πολύ σημαντικό.

Γιατί όποιο και αν είναι το ζήτημα που επηρεάζει το ζωάκι σας, όσο νωρίτερα αναγνωρίζετε τα σημάδια του πόνου του και πώς τα εκδηλώνει, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να κάνετε ό, τι πρέπει να κάνετε για να το ανακουφίσετε και να προλάβετε δυσάρεστες καταστάσεις.

left arrow
right arrow

Κάθε ζώο είναι διαφορετικό

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι κάθε ζώο είναι διαφορετικό και δεν αντιδράει με τον ίδιο τρόπο. Ο καλύτερος λοιπόν τρόπος για να ”αποκρυπτογραφήσετε” το ότι κάτι δεν πάει καλά δεν είναι άλλος από την παρατήρηση της συμπεριφοράς του και των διάφορων συμπτωμάτων που μπορεί να έχει. Γιατί ενδέχεται να υποφέρει και εσείς να μην το καταλαβαίνετε.

Σχετικά άρθρα

Η μικρή Πέπη βρέθηκε παρατημένη στο δρόμο- Ψάχνει ένα σπίτι να φύγει από το καταφύγιο

Κλεμμένο ήταν το βίντεο του Απόλλωνα, του σκύλου των πυραμίδων

Έχουν οι γάτες διαφορετικές προσωπικότητες; Δείτε πού ανήκει η δική σας