string(0) ""

Οι 7 φυλές σκύλων που εγκαταλείπονται πιο πολύ στα καταφύγια του εξωτερικού- Ποιοι είναι οι λόγοι

Μυρτώ Τζώρτζου

06/07/2024

Photo: Shutterstock

Οι εγκαταλείψεις ζώων είναι κάτι που βλέπουμε να γίνεται καθημερινά στη χώρα μας. Μωρά, γέρικα, άρρωστα, ανεπιθύμητα πλέον ζωάκια, πετάγονται στους δρόμους, σε κάδους σκουπιδιών, σε βουνά και έρημα μέρη.

Εγκαταλείψεις ζώων συμβαίνουν φυσικά και στο εξωτερικό. Η διαφορά είναι ότι λίγοι κηδεμόνες θα τα παρατήσουν έξω. Τα πρόστιμα είναι μεγάλα και οι νόμοι επιβάλλονται. Και για αυτό τα πηγαίνουν στα καταφύγια.

Τα καταφύγια ζώων στο εξωτερικό διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διάσωση αδέσποτων και ανεπιθύμητων ζώων. Αν εξαιρέσουμε εκείνα που η πολιτική τους είναι η ευθανασία όσων ζώων δεν βρίσκουν ξανά σπίτι, υπάρχουν και εκείνα, τα no-kill shelters, που η πρακτική τους είναι η εκ νέου υιοθεσία των εγκαταλελειμμένων αυτών ζώων και η προστασία τους.

Μιλώντας λοιπόν για τα καταφύγια του εξωτερικού, αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι υπάρχουν κάποιες φυλές σκύλων που εγκαταλείπονται πιο πολύ. Θα δούμε τις 7 πιο συνηθισμένες από αυτές και θα αναφέρουμε τους λόγους που τα ζώα αυτών των φυλών είναι η πλειοψηφία στα καταφύγια.

1. American Pitbull Terrier

Τα American PitBull Terriers είναι μια αμφιλεγόμενη φυλή καθώς διασύρονται από εκείνους που δεν γνωρίζουν για αυτά και τα θεωρούν επιθετικά. Και έτσι επηρεάζεται πολύς κόσμος. Δυστυχώς, αυτός μπορεί να είναι ένας παράγοντας για τον οποίο βλέπουμε τόσα πολλά από αυτά τα ζώα σε καταφύγια σήμερα.

Τα Pitbulls έχουν αθλητικό χαρακτήρα, έντονο, συχνά αυστηρό, βλέμμα και πολλή ενέργεια που κάνουν πολλούς ανθρώπους επιφυλακτικούς απέναντί τους. Θέλουν εκπαίδευση και να ασχολείται κανείς μαζί τους ώστε να γίνουν κοινωνικά. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό που αγνοούν πολλοί.

Η ατυχής ιστορία αυτών των σκύλων ως σκύλων μάχης τροφοδοτεί τις διακρίσεις της φυλής και τα υψηλά ποσοστά ευθανασίας.

Συχνά, κάποιος θα αγοράσει ένα PitBull χωρίς να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της φυλής -κάθε άλλωστε φυλή έχει τις ιδιαιτερότητές της- και με την πρώτη δυσκολία θα δυσανασχετήσει καθώς είναι επηρεασμένος από την κακή φήμη τους. Έτσι συχνά όταν δημιουργεί οικογένεια, με το φόβο και μόνο πιθανής επιθετικής συμπεριφοράς, μετανιώνει και αποφασίζει να το αφήσει σε κάποιο καταφύγιο.

Άλλοι πάλι τα παίρνουν ώστε να τα κάνουν άγρια και επιθετικά. Και τους φέρονται ανάλογα- συχνά πολύ σκληρά. Και όταν εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα, τα εγκαταλείπουν.

Και όμως, οι σκύλοι αυτοί είναι πραγματικά υπέροχοι. Έχουν έμφυτη αγάπη στους κηδεμόνες τους, είναι πιστοί, έχουν υπομονή και τα πάνε καλά με τα παιδιά. Από εμάς και μόνο εξαρτάται το πώς θα διαμορφωθεί ο χαρακτήρας τους.

2. American Bulldog

Οι σκύλοι αυτοί είναι πραγματικά αξιολάτρευτοι. Όμως πέφτουν στα ακατάλληλα χέρια και έτσι καταλήγουν στα καταφύγια. Ένα American Bulldog, όπως ακριβώς συμβαίνει και με άλλες φυλές, χρειάζεται μια περίοδο προσαρμογής. Όμως πολλοί κηδεμόνες δεν έχουν υπομονή. Θέλουν επίσης θετική εκπαίδευση και να κοινωνικοποιηθούν. Έχουν ανάγκη από καθημερινή άσκηση για να εκτονωθούν και φιλικό τρόπο προσέγγισης. Δεν μπορούν να είναι μόνιμα δεμένα και δεν αντέχουν τη μοναξιά γιατί θα αντιδράσουν. Η κακή φήμη των Pitbulls ακολουθεί και αυτά, με αποτέλεσμα αυτός που θα υιοθετήσει έναν τέτοιον σκύλο να είναι κατά βάθος προκατειλημμένος.

Επίσης είναι επιρρεπή σε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, κάτι που οφείλουν να γνωρίζουν οι υποψήφιοι κηδεμόνες. Και όταν όλα αυτά εμφανίζονται, οι σκύλοι αυτοί εγκαταλείπονται στα καταφύγια.

Και όμως, πρόκειται για πολύ πιστά και φιλικά ζώα, κατάλληλα για οικογένεια. Αρκεί να κατανοήσεις την ιδιοσυγκρασία τους και να τα εκπαιδεύσεις ανάλογα με αυτή.

3. Labrador Retriever

Και όμως, τα καταφύγια, κυρίως στην Αμερική, είναι γεμάτα από Labrador Retrievers. Ένας λόγος είναι αυτός που έχει να κάνει με τη στατιστική. Είναι σκύλοι που υιοθετούνται πιο πολύ, οπότε καταλήγουν και πιο πολλοί στα καταφύγια.

Ένας άλλος λόγος είναι οι ανεύθυνες πρακτικές αναπαραγωγής. Με τα Labradors να είναι τα πιο δημοφιλή σκυλιά στις ΗΠΑ, η ζήτηση είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα πολλοί εκτροφείς να παράγουν μεγάλο αριθμό κουταβιών αυτής της φυλής πωλώντας τα σε ακατάλληλα σπίτια. Η υπεύθυνη κηδεμονία ξεκινάει από την υιοθεσία.

Η κατανόηση της ενεργητικής τους φύσης και η κάλυψη των αναγκών της συγκεκριμένης φυλής είναι το α και το ω για μια καλή συμβίωση χωρίς προβλήματα.

Οι σκύλοι αυτοί αξίζουν στοργικά σπίτια που μπορούν να καλύψουν τις συγκεκριμένες ανάγκες τους.

left arrow
right arrow

4. American Staffordshire Terrier

Τα American Staffordshire Terriers είναι άλλη μία φυλή που την ακολουθεί η κακή φήμη των Pitbulls. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση πολλοί που υιοθετούν έναν τέτοιο σκύλο κατά βάθος είναι προκατειλημμένοι και έτοιμοι να σηκώσουν με την πρώτη δυσκολία τα χέρια ψηλά.

Τα ζώα αυτά πρέπει να εκπαιδευτούν σωστά και να κοινωνικοποιηθούν έγκαιρα, χωρίς αγριότητες και τιμωρίες. Αν εκπαιδευτούν λάθος, κάτι σύνηθες, είναι πιθανόν να εμφανίσουν μη επιθυμητές συμπεριφορές. Και καταλήγουν αρχικά να τιμωρούνται, να κακοποιούνται και στη συνέχεια να εγκαταλείπονται σε καταφύγια.

Και όμως με την κατάλληλη διαχείρισή τους, τα ζώα αυτά μπορούν να γίνουν παιχνιδιάρικα, πιστά, καλά με τα παιδιά και εξαιρετικοί σύντροφοι. Αρκεί να πέσουν στο κατάλληλο άτομο. Η κατανόηση λοιπόν των αναγκών τους και η παροχή ενός σταθερού, στοργικού περιβάλλοντος είναι ζωτικής σημασίας για να δείξουν πόσο στοργικά είναι. Οι αφοσιωμένοι σε αυτά κηδεμόνες είναι βέβαιο ότι θα πάρουν απίστευτη αγάπη από αυτούς τους σκύλους.

5. Chihuahua

Τα Chihuahuas είναι άλλη μια φυλή που την επιλέγουν κάποιοι χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία. Για αυτό ένας πολύ μεγάλος αριθμός τέτοιων σκύλων σε καταφύγια είναι από τη συγκεκριμένη φυλή.

Η δημοτικότητά τους, η οποία είναι μεγάλη λόγω των διασημοτήτων που επιλέγουν αυτά τα σκυλιά, συχνά επισκιάζει τη μοναδική προσωπικότητά τους και τις ανάγκες τους, οδηγώντας τα σε ακατάλληλα χέρια.

Τα σκυλάκια αυτά είναι από τη φύση τους στοργικά και έχουν έντονη προσωπικότητα, όμως είναι νευρικά και έχουν άγχος όταν συναντούν ξένους. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με γάβγισμα ή κάποια άλλη ανεπιθύμητη συμπεριφορά, πράγματα που μπορεί να πιάσουν τους κηδεμόνες τους απροετοίμαστους. Για αυτό πριν κάποιος επιλέξει έναν τέτοιον σκύλο, πρέπει να γνωρίζει καλά τη συγκεκριμένη ιδιοσυγκρασία του.

6. Beagle

Τα Beagles είναι πολύ έξυπνα σκυλιά και γεμάτα ενέργεια. Θέλουν παρέα και δεν αρέσκονται να μένουν μόνα τους για πολύ χρόνο. Γιατί γίνονται νευρικά και γαβγίζουν.

Αυτό δεν το αντέχουν πολλοί και κουράζονται. Μια σωστή ενημέρωση από πριν για το χαρακτήρα αυτών των ζώων είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη σε κάποιον που θέλει να υιοθετήσει έναν τέτοιον σκύλο. Δυστυχώς οι περισσότεροι μένουν στην εμφάνισή τους και την παιχνιδιάρα διάθεσή τους και δεν κοιτάνε και άλλα πράγματα. Έτσι κάποια στιγμή κουράζονται και αποφασίζουν να τα εγκαταλείψουν σε καταφύγιο.

Η αλήθεια είναι ότι παρά το γεγονός ότι μερικές φορές είναι υπερβολικά, τα Beagles γίνονται υπέροχα κατοικίδια, με μεγάλη αγάπη στα παιδιά. Ωστόσο, η έμφυτη αγάπη τους για γάβγισμα – ένα βαθιά ριζωμένο χαρακτηριστικό από την εποχή που ξεκίνησαν να εκτρέφονται ως κυνηγόσκυλα – μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. Αυτά που χρειάζονται είναι κατανόηση της προσωπικότητάς τους και σωστή διαχείρισή τους, με τη δημιουργία παράλληλα ενός αρμονικού και καλού περιβάλλοντος για αυτά.

7. Boxer

Με τους σκύλους Boxer υπάρχει μια περίεργη πραγματικότητα. Ενώ θεωρούνται στοργικοί και πιστοί οικογενειακοί σκύλοι, βρίσκονται επίσης συχνά σε καταφύγια.

Οι σκύλοι αυτοί έχουν ατελείωτη ενέργεια, είναι ευερέθιστοι και έχουν μεγάλη ανάγκη για άσκηση. Δεν μπορούν να είναι δεμένοι, παρατημένοι σε ταράτσες και άλλα μέρη και περιορισμένοι. Και θέλουν εκπαίδευση. Διαφορετικά θα εκδηλώσουν μια καταστροφική συμπεριφορά. Για αυτό και δεν είναι κατάλληλοι για όλους.

Όσο λοιπόν και αν σας αρέσει μια φυλή σκύλου, θα πρέπει να είστε πολύ συνειδητοποιημένοι αν αποφασίσετε μια τέτοια υιοθεσία. Μην αφήσετε τον ενθουσιασμό σας να αποφασίσει για εσάς. Μάθετε για τον σκύλο αυτής της φυλής από εκπαιδευτές και κτηνίατρους και δείτε αν είστε διατεθειμένοι να κάνετε ό,τι πρέπει ώστε να ζήσετε αρμονικά με αυτόν, χωρίς κάποια στιγμή να το μετανιώσετε και να τον εγκαταλείψετε.

Σχετικά άρθρα

Πώς να προστατεύσετε το κατοικίδιό σας στην παραλία

Τα προϊόντα που θα κρατήσουν τον σκύλο σας άνετο και ασφαλή στην παραλία

Οικογένεια έσωσε ορφανό πουλάκι τυλίγοντάς το σε τορτίγια