string(0) ""

Οι κρυμμένοι κίνδυνοι της 14ης Φεβρουαρίου για τα κατοικίδια

Μυρτώ Τζώρτζου

14/02/2024

Photo: Shutterstock

Αν είστε από αυτούς που προτιμούν τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου να τη γιορτάσουν με τον αγαπημένο τους στο σπίτι, φτιάχνοντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα αλλά και πολλές γλυκές λιχουδιές, καλό θα είναι να προσέξετε τα κατοικίδιά σας.

Γιατί ενώ αυτές οι γλυκές λιχουδιές-σοκολάτες, καραμέλες και άλλα γλυκά- μας ευχαριστούν πολύ και μας ανεβάζουν τη διάθεση, ταυτόχρονα εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους για τα ζωάκια μας. Η κατανόηση του τι είναι ευχάριστο για εμάς αλλά μπορεί να είναι επιβλαβές για τους τριχωτούς φίλους μας είναι σημαντική κατά τη διάρκεια αυτής της γλυκιάς μέρας.

“Ως κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων, καταλαβαίνουμε πόσο δελεαστικό μπορεί να είναι να μοιραζόμαστε λιχουδιές μαζί τους. Μας κοιτάζουν με αυτά τα αξιολάτρευτα μάτια, παρακαλώντας για μια μπουκιά από αυτό που τρώμε και τους τρέχουν τα σάλια. Αλλά ως υπεύθυνοι γονείς, πρέπει να αντισταθούμε στην παρόρμηση να μοιραστούμε τις λιχουδιές μας, όπως σοκολάτες και καραμέλες μαζί τους”, αναφέρει η Jenny Marin, επίκουρη καθηγήτρια στο Κολέγιο Κτηνιατρικής Virginia-Maryland του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

Η Marin μοιράζεται τις ακόλουθες συμβουλές μαζί μας για να καταλάβουμε γιατί το κουτί με τις σοκολάτες και τα γλυκά του Αγίου Βαλεντίνου είναι επιβλαβές για τα κατοικίδια ζώα.

Τι επιβλαβές έχουν η σοκολάτα και τα γλυκά για τα κατοικίδια ζώα;

“Ο πρωταρχικός κίνδυνος που ενέχει η σοκολάτα για τα κατοικίδια ζώα, ιδίως τους σκύλους, είναι μια ένωση που ονομάζεται θεοβρωμίνη ή αλλιώς ξανθίνη. Η θεοβρωμίνη είναι ένα διεγερτικό αλκαλοειδές που σχετίζεται με την καφεΐνη που βρίσκεται στη σοκολάτα και τα ακατέργαστα κακάο και επηρεάζει το νευρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα των κατοικίδιων ζώων. Ενώ οι άνθρωποι μπορούν να μεταβολίσουν αποτελεσματικά τη θεοβρωμίνη, τα κατοικίδια ζώα δεν μπορούν. Ως αποτέλεσμα είναι να συσσωρευτούν σε τοξικά επίπεδα στον οργανισμό τους, προκαλώντας συχνά σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους”.

“Τα γλυκά, από την άλλη πλευρά, περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης που μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία, οδοντικά προβλήματα και διαβήτη στα ζώα μας. Ορισμένες καραμέλες περιέχουν επίσης τεχνητά γλυκαντικά όπως η ξυλιτόλη, τα οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα τοξικά για αυτά. Ακριβώς όπως και με τη σοκολάτα, τα ζώα μας δεν μπορούν να μεταβολίσουν την ξυλιτόλη, η οποία οδηγεί σε ταχεία μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους προκαλώντας ενδεχομένως ηπατική ανεπάρκεια.”

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της σοκολάτας για την υγεία των κατοικίδιων ζώων;

“Οι κίνδυνοι για την υγεία των κατοικίδιων ζώων από τη σοκολάτα μπορεί να είναι από ήπιοι έως σοβαροί, ανάλογα με την ποσότητα που προσλαμβάνεται και το μέγεθος του κατοικίδιου ζώου. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από σοκολάτα στα κατοικίδια ζώα μπορεί να περιλαμβάνουν ανησυχία, υπερβολική δίψα, κοιλιακή δυσφορία, μυϊκό τρόμο, ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, υψηλή θερμοκρασία σώματος, επιληπτικές κρίσεις και σε σοβαρές περιπτώσεις θάνατο. Η μαύρη σοκολάτα έχει τα υψηλότερα επίπεδα θεοβρωμίνης και αποτελεί τον σημαντικότερο κίνδυνο για τα κατοικίδια ζώα. Τα αποτελέσματα της δηλητηρίασης από σοκολάτα μπορεί να χρειαστούν αρκετές ώρες για να εμφανιστούν”.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι των γλυκών και των τεχνητών γλυκαντικών;

“Όπως η σοκολάτα, έτσι και οι καραμέλες και τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία των ζώων μας. Η ξυλιτόλη μπορεί να προκαλέσει ταχεία μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ενός ζώου, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως αδυναμία, εμετό, απώλεια συντονισμού, επιληπτικές κρίσεις και, σε σοβαρές περιπτώσεις, ηπατική ανεπάρκεια. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα ξυλιτόλης μπορεί να είναι θανατηφόρα για τα κατοικίδια ζώα. Η ξυλιτόλη βρίσκεται σε πολλές καραμέλες χωρίς ζάχαρη, τσίχλες, αρτοσκευάσματα, στο φυστικοβούτυρο και αλλού”.

Τι να κάνετε αν το κατοικίδιό σας φάει σοκολάτα ή γλυκά;

“Αν ο σκύλος σας καταναλώσει μόνο μία ή δύο μικρές σοκολάτες, δεν είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει τοξική αντίδραση, ειδικά αν πρόκειται για μεγαλύτερο σε μέγεθος ζώο. Ωστόσο, η κατάσταση γίνεται πιο ανησυχητική αν ψήνετε, για παράδειγμα, μπισκοτάκια σοκολάτας και το ζώο σας αρπάξει αρκετά από τον πάγκο. Η ποσότητα της σοκολάτας, το είδος της σοκολάτας, ειδικά αν πρόκειται για μαύρη σοκολάτα, και το μέγεθος του σκύλου σας είναι όλα σημαντικά. Εάν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιό σας έχει καταπιεί σοκολάτα ή γλυκά, είναι ζωτικής σημασίας να ενεργήσετε γρήγορα μιλώντας με τον κτηνίατρό σας.

Εάν τελικά καταλήξετε στον κτηνίατρο, δώστε του όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι έχει καταπιεί το κατοικίδιό σας. Αυτό θα τον βοηθήσει στο πώς να κινηθεί. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, το ζώο σας μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει στην κλινική για παρακολούθηση και θεραπεία. Μην ξεχνάτε ότι η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε τα κατοικίδιά σας από τους κινδύνους της σοκολάτας και των γλυκών.

Για αυτό την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αλλά και πάντα:
-Κρατήστε όλες τις σοκολάτες, τα γλυκά και τις καραμέλες μακριά από τα κατοικίδιά σας. Αποθηκεύστε τες σε ψηλά ντουλάπια ή κλειδωμένα συρτάρια.

-Απομακρύνετε τα περιτυλίγματα. Η μυρωδιά μπορεί να προσελκύσει τα κατοικίδια ζώα και να φάνε τα περιτυλίγματα, οδηγώντας τα σε πνιγμό ή εντερική απόφραξη.

Σχετικά άρθρα

Μολοσσός: Ποιος είναι ο αγαθός γίγαντας του ζωικού βασιλείου

Γιατί οι σκύλοι τρώνε πέτρες και τι μπορείτε να κάνετε για να τους σταματήσετε

10 τρόποι να ψυχαγωγήσετε τη γάτα σας αν ζείτε σε μικρό διαμέρισμα