string(0) ""

Οι λόγοι που μπορεί ένας σκύλος να μη δίνει καμία σημασία στους άλλους σκύλους

Μυρτώ Τζώρτζου

08/08/2024

Photo: Shutterstock

Στην άγρια φύση, οι σκύλοι ζούσαν σε αγέλες. Σήμερα, παρόλο που έχουν μάθει δίπλα μας στην εύκολη ζωή, εξακολουθούν να λειτουργούν με τα φυσικά ένστικτα των προγόνων τους. Η νοοτροπία της αγέλης, της ομάδας, είναι για τα καλά στο DNA τους.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που βλέπουμε τους σκύλους να κυκλοφορούν μαζί και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, σε αντίθεση με τις γάτες που είναι συνήθως μόνες τους και όχι σε αγέλες.

Όταν έχουμε έναν σκύλο σωστά εκπαιδευμένο, ώστε να είναι φιλικός και κοινωνικός, το πρώτο πράγμα που κάνει όταν εντοπίσει άλλους σκύλους είναι να θελήσει να πάει κοντά τους.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δεν είναι έτσι τα πράγματα; Που το δικό σας ζώο αγνοεί ή έχει αρχίσει να αγνοεί την ύπαρξη των άλλων σκύλων και δεν τους δίνει καμία σημασία;

Κατανοώντας τη συμπεριφορά του σκύλου

Η κατανόηση της συμπεριφοράς του σκύλου μας είναι το κλειδί για την οικοδόμηση μιας δυνατής σχέσης ανάμεσα σε εμάς και εκείνον. Και δεν μιλάμε μόνο για το πώς μας φέρεται μέσα και έξω από το σπίτι αλλά και το πώς αντιμετωπίζει τους άλλους σκύλους.

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι επικοινωνούν με διάφορους τρόπους μεταξύ τους. Η στάση του σώματός τους, οι φωνές τους, το ότι αφήνουν τις μυρωδιές τους σε διάφορα σημεία, όλα αυτά αποτελούν μεθόδους με τις οποίες ”μεταφέρουν” τις προθέσεις και τα συναισθήματά τους στα άλλα ζώα. Δείχνουν χαρά, προσοχή, επιθετικότητα ή υποταγή.

Αυτή λοιπόν η κατανόηση μπορεί να μας βοηθήσει να αποκρυπτογραφήσουμε το γιατί μερικοί σκύλοι επιλέγουν να κρατήσουν απόσταση ο ένας από τον άλλον, κάτι που μερικές φορές, όπως θα δούμε στη συνέχεια, μπορεί να είναι και θέμα υγείας.

Τι μπορεί να συμβαίνει

Οι σκύλοι, όπως ξέρουμε, δεν έχουν όλοι τον ίδιο χαρακτήρα. Κάποιοι είναι πιο εξωστρεφείς ενώ άλλοι είναι πιο ντροπαλοί, πιο δειλοί ή απόμακροι. Αυτά τα ατομικά χαρακτηριστικά παίζουν μεγάλο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τους άλλους σκύλους.

Οι εμπειρίες επίσης του παρελθόντος παίζουν μεγάλο ρόλο στο πώς θα αντιμετωπίσει ένας σκύλος έναν άλλον σκύλο. Πώς θα αντιδράσει και πώς θα φερθεί.

Και εδώ έρχεται και η εκπαίδευσή του. Έχοντας πάντα υπόψη μας το χαρακτήρα του ζώου μας και αν γίνεται και το παρελθόν του, η εκπαίδευσή του πρέπει να αρχίσει τη σωστή στιγμή. Όταν λοιπόν μαθαίνει να αλληλεπιδρά με τους άλλους με καλό και φιλικό τρόπο τον καιρό που ξεκινάει να διαμορφώνει το χαρακτήρα του, αυτό είναι κάτι που θα τον βοηθήσει να γίνει κοινωνικός. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να γίνει επιφυλακτικός με τα άλλα ζώα και να μη τα θέλει.

Αν ο δικός σας σκύλος είναι φοβισμένος ή ανήσυχος στην παρουσία άλλων σκύλων, είτε λόγω προηγούμενης εμπειρίας είτε λόγω χαρακτήρα είτε λόγω κακής ή μη εκπαίδευσης, όπως αναφέραμε πιο πάνω, μπορεί να είναι απρόθυμος να ασχοληθεί με άλλους σκύλους. Έτσι τους αγνοεί και κάνει ότι δεν υπάρχουν.

left arrow
right arrow

Θέματα υγείας

Δεν πρέπει όμως και να ξεχνάμε τα θέματα υγείας. Όπως εμείς κάποιες φορές αισθανόμαστε αδιαθεσία και θέλουμε να μείνουμε μόνοι, έτσι και ο σκύλος μας μπορεί για τους ίδιους λόγους να μη θέλει την παρέα άλλου σκύλου. Καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα ή χρόνιος πόνος που μπορεί να επηρεάσει την κινητικότητά του είναι λόγοι που κάνουν τον σκύλο να αδιαφορεί για τα άλλα ζώα και να επιζητά απομόνωση.

Η μειωμένη επίσης ακοή ή όρασή του ή η απώλειά τους μπορούν να κάνουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις του πιο δύσκολες καθώς η επικοινωνία του βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις αισθήσεις του. Αυτά του προκαλούν σύγχυση ή άγχος όταν βρίσκονται κοντά άλλοι σκύλοι αντιδρώντας συχνά με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι να τους αγνοεί.

Αν επίσης ο σκύλος σας πονάει μπορεί να γίνει είτε αμυντικά επιθετικός είτε να θελήσει να αποσυρθεί από διάφορες δραστηριότητες σε μια προσπάθεια να ανακουφιστεί. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να καταλαβαίνετε αν ο σκύλος είναι αγχωμένος όταν συναντάει άλλους σκύλους με αποτέλεσμα να τους αγνοεί καθώς μπορεί να είναι, εκτός των άλλων, και σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας.

Ο ρόλος της σωστής εκπαίδευσης

Η θετική εκπαίδευση σκύλων με επιβράβευση με λιχουδιές, επαίνους ή παιχνίδια, ενθαρρύνει τους σκύλους να αναπτύσσουν θετικούς συσχετισμούς. Τους βοηθάει να συνδέουν τους άλλους σκύλους με κάτι ευχάριστο, να τους αντιμετωπίζουν σαν κάτι θετικό, ώστε σταδιακά να σταματήσουν να είναι επιφυλακτικοί.

Το κόλπο για αποτελεσματική κοινωνικοποίηση είναι η σταδιακή έκθεση. Η γνωριμία δηλαδή των σκύλων μεταξύ τους σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, όπου τους επιτρέπει να εγκλιματιστούν με το δικό τους ρυθμό.

Τα οφέλη της καλής εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης δεν βοηθάνε τον σκύλο μόνο στο πώς θα αλληλεπιδράσει με τους άλλους σκύλους. Η θετική εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση έχουν θετικά οφέλη και στην ψυχική του υγεία.

Τέλος, καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας και το εξής: Ακόμα και αν ο σκύλος σας είναι καλά κοινωνικοποιημένος, ακόμα και αν δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα, μπορεί κάποια στιγμή να επιλέξει να αγνοήσει τους άλλους σκύλους απλώς και μόνο επειδή δεν θέλει να παίξει. Αυτό συμβαίνει περισσότερο στα μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλιά, τα οποία δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τα νεαρότερα και δη τα κουτάβια. Έτσι επιλέγουν να τα αγνοήσουν.

Σχετικά άρθρα

18η Ημέρα Υιοθεσίας Pet City στη Γλυφάδα – Μια πράξη αγάπης για τα αδέσποτα

10 μικροί λόγοι που αγαπάμε τους κτηνιάτρους λίγο παραπάνω

Γιατί ενθουσιάζεται τόσο πολύ ο σκύλος σας όταν επιστρέφετε σπίτι