string(0) ""

Οι λόγοι που ο σκύλος σας τρώει μόνο το βράδυ- Τι να κάνετε για να αλλάξετε αυτή τη συνήθειά του

Μυρτώ Τζώρτζου

28/06/2024

Photo: Shutterstock

Συχνά οι κηδεμόνες ενός κατοικίδιου ζώου αναφέρουν κάποιους από τους προβληματισμούς τους στον κτηνίατρο σχετικά με το ζώο τους. Ένας από αυτούς τους προβληματισμούς, που κυρίως έχουν οι άνθρωποι με σκύλο, είναι ότι εκείνος τρώει μόνο το βράδυ. Και αυτό πραγματικά είναι αλήθεια. Πολλοί σκύλοι δεν τρώνε τίποτα όλη μέρα- ή τρώνε λίγο- και καταλήγουν να τρώνε το βράδυ.

Όσο και αν αυτό φαίνεται περίεργο, στην πραγματικότητα δεν είναι, καθώς υπάρχουν λόγοι για τη συγκεκριμένη αυτή συμπεριφορά.

Θα δούμε τους λόγους για τους οποίους γίνεται κάτι τέτοιο και τι μπορείτε να κάνετε ώστε ο σκύλος σας να ζει μια πιο φυσιολογική ζωή.

Πόσο συχνά πρέπει να τρώνε οι σκύλοι;

Πριν μιλήσουμε γιατί ο σκύλος σας επιλέγει να τρώει τη νύχτα, ας δούμε λίγο πιο προσεκτικά πότε πρέπει να τρώνε οι σκύλοι γενικά.

Οι σκύλοι, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να τρώνε τουλάχιστον δύο γεύματα την ημέρα. Καλό δε θα ήταν αυτά να είναι σε συγκεκριμένες ώρες. Αυτό βοηθάει από τη μία στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειάς τους και από την άλλη τους κρατά χορτασμένους και χαρούμενους όλη τη μέρα και τη νύχτα.

5 λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας τρώει μόνο τη νύχτα

1. Ο σκύλος σας μπορεί να έχει άγχος αποχωρισμού

Το άγχος είναι κάτι που αντιμετωπίζουν πολλά κατοικίδια ζώα. Το άγχος αποχωρισμού είναι ένα είδος άγχους που συμβαίνει όταν ένα κατοικίδιο μένει μόνο του στο σπίτι για πολλές ώρες χωρίς τον κηδεμόνα του. Συνήθως το άγχος αυτό μπορεί να κάνει τους σκύλους να κλαψουρίζουν ή να γαβγίζουν. Σε άλλες περιπτώσεις, πιο σοβαρές, το άγχος αυτό μπορεί να οδηγήσει τα σκυλιά σε ακραίες καταστροφικές συμπεριφορές, όπως, για παράδειγμα, να σκάβουν σε πατώματα και να τρώνε μέσα από γυψοσανίδες. Το άγχος αποχωρισμού μπορεί επίσης να προκαλέσει ανορεξία στον σκύλο ή και να τον κάνει να σταματήσει εντελώς να τρώει.

Αν φεύγετε για τη δουλειά το πρωί και ο σκύλος σας είναι μόνος όλη την ημέρα, είναι πιθανό να εμφανίσει άγχος αποχωρισμού. Αυτό θα μπορούσε να τον κάνει να αγνοήσει εντελώς την τροφή του όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μόλις όμως επιστρέφετε στο σπίτι το βράδυ και κάθεστε, ο σκύλος σας αρχίζει να αισθάνεται καλύτερα. Και τότε βλέπετε ότι τρώει αμέσως.

2. Είναι συνήθεια

Αν έχετε ένα μεγαλύτερο σκύλο, ο οποίος τρώει μόνο τη νύχτα, θα μπορούσε αυτό απλώς να οφείλεται σε συνήθεια.

Για τον ένα ή τον άλλο λόγο, ο σκύλος σας έμαθε να τρώει το φαγητό του τη νύχτα. Και με την πάροδο του χρόνου, το σώμα και το μυαλό του προσαρμόστηκαν σε αυτό το πρόγραμμα. Αυτό που πρέπει εδώ να ξέρετε είναι ότι λόγω ηλικίας αυτή η συνήθεια είναι δύσκολο να αλλάξει.

3. Είναι πιο δραστήριος τη νύχτα

Κάντε την εξής ερώτηση: Πότε είναι ο σκύλος μου πιο δραστήριος; Αν η απάντηση είναι “τη νύχτα”, αυτή θα μπορούσε να είναι και η εξήγηση.

Μερικά σκυλιά τρώνε φαγητό όποτε τους το δίνουμε. Άλλα θα φάνε μόνο όταν είναι πραγματικά πεινασμένα. Αν ο σκύλος σας κάνει καθιστική ζωή και κοιμάται το μεγαλύτερο μέρος της μέρας, μπορεί να μην έχει όρεξη. Όταν φτάσετε στο σπίτι και πάτε τη βραδινή σας βόλτα, και εκείνος ενθουσιαστεί, παίξει και ξεδώσει, θα αρχίσει να πεινάει.

Σκεφτείτε λοιπόν το πρόγραμμά του. Οι δραστηριότητές του είναι απογευματινές ή βραδινές; Αν ναι, αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί πεινάει και αρχίζει να τρώει τη νύχτα.

4. Θέλει να τρώει μόνο όταν είναι μόνος

Αν ο σκύλος σας τρώει αργά τη νύχτα, όταν το σπίτι είναι ήσυχο, έχοντας εσείς πέσει για ύπνο, ίσως ο λόγος είναι ότι προτιμάει να τρώει μόνος του.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον καθώς στην πραγματικότητα είναι το ακριβώς αντίθετο του άγχους αποχωρισμού. Από τη μία πλευρά, έχουμε σκύλους που δεν θα φάνε αν δεν είμαστε στο σπίτι και από την άλλη έχουμε σκύλους που δεν θα φάνε μέχρι να κοιμηθούμε και να υπάρχει απόλυτη ηρεμία. Γιατί όμως μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Μερικοί σκύλοι που έχουν στο παρελθόν στερηθεί το φαγητό ή πέρασαν κάποιο χρόνο σε ένα καταφύγιο θα μπορούσαν να έχουν παράξενες συνήθειες σχετικά με την ώρα του γεύματος. Μπορεί να μην αισθάνονταν ήρεμα και χαλαρά να φάνε την ώρα που γίνονταν διάφορα ή που είχε φασαρία και να έτρωγαν όταν όλα ήταν ήσυχα.

5. Δεν του αρέσει το φαγητό του

Ένας άλλος λόγος που ο σκύλος σας μπορεί να περιμένει τόσες πολλές ώρες για να φάει είναι επειδή απλά δεν του αρέσει το φαγητό του.

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι ο σκύλος σας έχει και αυτός, όπως εμείς, τις διατροφικές του προτιμήσεις; Έτσι αν δεν του αρέσει το φαγητό του, θα το φάει μόνο όταν είναι πραγματικά πεινασμένος. Συνήθως, αυτό δεν θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει το πρωί, αλλά πολύ αργότερα. Μόλις λοιπόν συνειδητοποιήσει ότι δεν θα φάει κάποιο λαχταριστό για αυτόν φαγητό ή κάποια λιχουδιά, αναγκαστικά θα φάει αυτό που του έχετε.

Ο ευκολότερος τρόπος για να το διορθώσετε αυτό είναι να καταλάβετε ποιες τροφές αρέσουν στον σκύλο σας και να του τις δώσετε το πρωί.

Πρέπει να ανησυχώ αν ο σκύλος μου τρώει μόνο τη νύχτα;

Αν ο σκύλος σας τρώει μόνο τη νύχτα, σκεφτείτε τα εξής: Αν τρώει εκείνη την ώρα από συνήθεια ή προτίμηση, δεν είναι απαραίτητα λόγος ανησυχίας, παρόλο που δεν είναι τόσο καλό για την υγεία του.

Αν όμως συντρέχει κάποιος άλλος λόγος, τον οποίο πρέπει να βρείτε, σε πάντα συνεργασία με τον κτηνίατρό σας, όπως άγχος αποχωρισμού, τότε καλό θα είναι να τον βοηθήσετε σε αυτό. Η αλήθεια είναι ότι δεν γίνεται να αλλάξετε το καθημερινό σας πρόγραμμα, όμως προσπαθήστε να κάνετε κάποια πράγματα για να νιώθει λιγότερο άγχος όταν μένει μόνος.

left arrow
right arrow

Πώς να ενθαρρύνετε τον σκύλο σας να τρώει και το πρωί

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να τρώει το πρωί είναι να ζει σε ένα ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον. Αυτό είναι κάτι πολύ βασικό. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σηκώνονται το πρωί και είναι αγχωμένοι, έχουν νεύρα, βιάζονται και δημιουργούν μια ταραχή μέσα στο σπίτι. Σαν αποτέλεσμα αυτό έχει να ταραχθεί και να στρεσαριστεί και ο σκύλος -ειδικά αν είναι μικρός στην ηλικία- και να μη θέλει να φάει.

Ένα άλλο καλό κόλπο είναι να αφήσετε φαγητό στον σκύλο σας για 15 λεπτά και στη συνέχεια να του πάρετε το μπολάκι του αν δεν θέλει να φάει. Αυτό θα τον βοηθήσει να μάθει ότι η ευκαιρία του να φάει είναι περιορισμένη και ότι πρέπει να τρώει ενώ το μπολ του είναι κάτω.

Μια άλλη λύση είναι να του βάλετε το πρωί την αγαπημένη του λιχουδιά μέσα στο φαγητό του.

Μπορεί να είναι δύσκολο να αλλάξει ο σκύλος σας τις συνήθειές του αλλά εσείς αξίζει να προσπαθήσετε για αυτό ώστε να ζήσει μια πιο φυσιολογική ζωή, κάτι που θα τον κάνει να έχει και καλύτερη υγεία.

Σχετικά άρθρα

Πώς να προστατεύσετε το κατοικίδιό σας στην παραλία

Τα προϊόντα που θα κρατήσουν τον σκύλο σας άνετο και ασφαλή στην παραλία

Τι να κάνετε όταν ο σκύλος σας δεν θέλει κάποιο μέλος της οικογένειας