string(0) ""

Όσα δεν γνωρίζατε για τα πολυτάλαντα Poodles

Στέλλα Πανοπούλου

08/02/2024

Photo: Unsplash

Τα Poodles έχουν γίνει διάσημα κυρίως ως εικόνα:

Σγουρομάλλικα και καλοκουρεμένα, συνήθως συνοδεύουν μια κομψή κυρία, όπως είδαμε σαν παιδιά στα 101 Σκυλιά της Δαλματίας, στη σκηνή που ο Pongo χαζεύει απ’ το παράθυρο τα άλλα σκυλιά που βγαίνουν βόλτα με τους πανομοιότυπους με αυτά κηδεμόνες τους. Το Poodle μοιάζει ντελικάτο και ψηλομύτικο. Ο Pongo μάλιστα λέει, στην original εκδοχή της ταινίας της Disney: “Αυτή είναι μια κυριλέ ράτσα! Όχι, παραείναι κυριλέ…”

Τα Poodles, όμως, έχουν πολλά χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ιδιαίτερα πέρα από την εμφάνισή τους. Θεωρούνται η δεύτερη εξυπνότερη φυλή σκύλων μετά τα Border Collie και είχαν εκτραφεί ως κυνηγόσκυλα και σκυλιά πολέμου. Ζουν 10-18 έτη ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: Standard Poodle, Medium Poodle, Miniature Poodle, και Toy Poodle, ανάλογα με το μέγεθός τους.

Ακολουθούν κάποια ενδιαφέροντα fun facts για αυτά τα πολυτάλαντα σκυλιά:

1. Είναι μία από τις αρχαιότερες φυλές σκύλων

Οι πρώτες απεικονίσεις σκύλων που θυμίζουν Poodles καταγράφηκαν στην Αρχαία Ρώμη, σε χειροποίητα αντικείμενα και στα νομίσματα της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Μάλιστα, οι αρχαίοι Ρωμαίοι σκάλιζαν σκυλιά που έμοιαζαν με Poodles και σε τάφους. Υπάρχουν αναφορές για την εμφάνιση των poodles και σε αρχαιοελληνικά νομίσματα. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμα αν αυτά τα αρχαία σκυλιά εξαφανίστηκαν και σήμερα γνωρίζουμε μια άλλη φυλή, ή αν εξελίχθηκαν στα Poodles της μοντέρνας εποχής.

2. Δεν προέρχονται από την Γαλλία όπως νομίζουν πολλοί, αλλά από την Γερμανία

Παρότι το Poodle είναι ο εθνικός σκύλος της Γαλλίας λόγω της λατρείας που είχε γι’ αυτό ο Λουδοβίκος ο 16ος, και συχνά αναφερόμαστε σε “Γαλλικά Poodle”, το σκυλί αυτό στη μορφή που το ξέρουμε σήμερα φαίνεται να προέρχεται από τη Γερμανία. Το όνομα poodle προέρχεται από τη Γερμανική λέξη “pudel” ή “pudelin” που σημαίνει “πλατσουρίζει στα νερά”. Παρόλα αυτά, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί συνεχίζουν να διαφωνούν σχετικά με την πραγματική καταγωγή των σημερινών σγουρομάλλικων σκυλιών.

3. Είναι σκύλοι του νερού

Η εκτροφή των Poodles είχε ως στόχο τη δημιουργία δεινών κολυμβητών. Μαζί με τα Labrador και τα Golden Retriever, τα poodles είναι εξαιρετικά στο να πιάνουν θηράματα στο νερό, όπως πάπιες και χήνες. Χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα στο κυνήγι για να φέρνουν στον αφέντη τους τα πτώματα των πτηνών που είχε μόλις πυροβολήσει, ώστε να μη χρειάζεται να τα φτάσει χρησιμοποιώντας βάρκα. Το τρίχωμα των poodles, μάλιστα, είναι αδιάβροχο, και οι πατούσες τους λειτουργούν σαν κουπιά.

4. Χρησιμοποιήθηκαν ως σκύλοι πολέμου

Μπορεί τα Poodles να σας μοιάζουν πολύ πιο μη μου άπτου από τους Γερμανικούς Ποιμενικούς και τα Ντόμπερμαν, αλλά στην πραγματικότητα βρέθηκαν σε διάφορα πεδία μάχης στην Ευρώπη. Μάλιστα, ο στρατός του Ναπολέοντα συνοδευόταν από τα γενναία αυτά σκυλιά.

5. Είναι η δεύτερη εξυπνότερη φυλή σκύλων

Τα Poodles εκπαιδεύονται πολύ εύκολα καθώς είναι πανέξυπνα και λατρεύουν να μαθαίνουν πράγματα μαζί με τους ανθρώπους τους. Η νοημοσύνη διαφορετικών φυλών σκύλων μετρήθηκε τη δεκαετία του 1990 από τον ψυχολόγο σκύλων και ερευνητή Stanley Coren στην Αμερική, μέσω αγώνων υπακοής. Τα Poodles φάνηκαν ικανά να μάθουν μια νέα εντολή με μεγάλη επιτυχία, με λιγότερες από 4 επαναλήψεις.

Ακόμα, τα Poodles γίνονται εξαιρετικοί σκύλοι παροχής υπηρεσιών σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης, καθώς και με άλλες αναπηρίες ή χρόνιες ασθένειες.

6. Το χαρακτηριστικό κούρεμά τους εξυπηρετεί λειτουργικούς λόγους

Τα διάσημα σκυλάκια με το κούρεμα-καπελάκι και τον φουντωτό κορμό, ουρά, και αστραγάλους, δεν έχουν αυτό το στυλ μόνο για αισθητικούς λόγους. Πρόκειται για σκυλιά που ανέκαθεν περνούσαν πολύ χρόνο στο νερό, βοηθώντας τους κυνηγούς. Οι κυνηγοί κούρευαν τα σκυλιά τους με αυτόν τον στρατηγικό τρόπο για να τα προστατεύει το επιπλέον στρώμα τριχώματος από τα κρύα νερά, και ταυτόχρονα για να μην τα βαραίνει και τα βυθίζει η μεγάλη ποσότητα ενιαίου τριχώματος σε όλο το σώμα. Τα πιο τριχωτά μέρη του σώματός τους προστάτευαν τα ζωτικά σημεία τους, ενώ το τρίχωμα δεν ήταν παντού τόσο φουντωτό ώστε να τα βαραίνει.

Επίσης, το τρίχωμά τους θεωρείται υποαλλεργικό σε μεγαλύτερο βαθμό από των άλλων σκύλων, με αποτέλεσμα η φυλή αυτή να επιλέγεται από πολλούς ανθρώπους που πάσχουν από αλλεργίες.

left arrow
right arrow

7. Είναι οι αγαπημένοι σκύλοι πολλών διάσημων προσωπικοτήτων

Πολλοί μεγάλοι άνδρες και γυναίκες λάτρευαν – και εξακολουθούν να λατρεύουν – τα Poodles, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Winston Churchill, η Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Barbra Streisand, ο Elvis Presley, ο John F. Kennedy, η Marilyn Monroe, ο Pablo Picasso, ο Walt Disney, και η Rihanna.

Τα Poodles είναι πραγματικά υπέροχα και ξεχωριστά σκυλιά με πολλά ταλέντα και πολλή αγάπη και αφοσίωση για τους ανθρώπους.

Σχετικά άρθρα

Οι δύο σημαντικές εντολές που πρέπει να διδάξετε στον σκύλο σας και θα βοηθήσουν στην καθημερινότητά σας

Οι ερωτήσεις που θα σας έκανε η γάτα σας αν μπορούσε να μιλήσει

Αυτές είναι οι πραγματικές διαφορές ανάμεσα στους σκύλους και τους λύκους