string(0) ""

Πες μου τι κατοικίδιο έχεις, να σου πω την προσωπικότητά σου

Κωνσταντίνα Τσουκαλά

22/05/2024

Photo: Shutterstock

Αν σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο αλλά δεν ξέρετε ποιο από όλα να επιλέξετε, τότε μια πιο προσεκτική ματιά στην προσωπικότητά σας μπορεί να επηρεάσει ή να βοηθήσει στην απόφασή σας.

Αν από την άλλη έχετε ήδη κάποιο ζωάκι, τότε μπορείτε να μάθετε κατά πόσο ταιριάζει αυτό με την προσωπικότητά σας.  

Σε γενικές γραμμές, οι γάτες προτιμώνται από τους δημιουργικούς ανθρώπους και οι σκύλοι είναι η αγαπημένη επιλογή των πειθαρχημένων ανθρώπων. 

Οι επιστήμονες ανέλυσαν αυτές τις πτυχές και καθόρισαν ποια χαρακτηριστικά προσωπικότητας έχουν οι λάτρεις των σκύλων και των γατών. Ειδικότερα, το 2010, μια μελέτη που διεξήχθη από την Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση σε 4.565 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι οι ευσυνείδητοι, εξωστρεφείς και ευχάριστοι άνθρωποι προτιμούν τους σκύλους, ενώ οι νευρωτικοί και ανοιχτοί άνθρωποι προτιμούν τις γάτες.  

Μελέτη προσωπικότητας κηδεμόνων κατοικίδιων ζώων 

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο καιρό μένει ένα κατοικίδιο με τον κηδεμόνα του, τόσο πιο πιθανό είναι να υιοθετήσει στοιχεία από τον χαρακτήρα του. Στη συγκεκριμένη έρευνα, περισσότεροι από 2.000 κηδεμόνες κατοικίδιων αξιολογήθηκαν ως προς την κοινωνικότητα, τη συναισθηματική σταθερότητα και την αίσθηση του χιούμορ τους. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν τα κατοικίδιά τους ως προς τα ίδια χαρακτηριστικά. 

Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν σημαντικές ομοιότητες μεταξύ των προσωπικοτήτων των δύο μερών. Οι διαφορές εμφανίστηκαν μεταξύ των προσωπικοτήτων των κηδεμόνων κατοικίδιων ζώων: 

 -Οι κηδεμόνες ψαριών ήταν οι πιο ευτυχισμένοι, 

-Οι κηδεμόνες σκύλων ήταν οι πιο αφηρημένοι, 

-Οι κηδεμόνες γατών ήταν οι πιο αξιόπιστοι και ευαίσθητοι, 

-Οι κηδεμόνες ερπετών ήταν οι πιο ανεξάρτητοι. 

Όσον αφορά την αίσθηση του χιούμορ των κατοικίδιων ζώων, οι διαφορές ήταν επίσης σημαντικές. Από όλους τους κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων που αξιολογήθηκαν, αναφέρθηκαν τα εξής: 

 -Το 62% των σκύλων είχε καλή αίσθηση του χιούμορ 

-57% των ψαριών 

-48% των γατών 

-42% των αλόγων 

-38% των πτηνών 

-0% των ερπετών 

Η ανάλυση των απαντήσεων σε αυτή τη μελέτη οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι η προσωπικότητα των ανθρώπων παίζει σημαντικό ρόλο όταν αποφασίζουν να μοιραστούν τη ζωή τους με ένα κατοικίδιο ζώο. Οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν με ένα κατοικίδιο μόνο αν υπάρχουν τουλάχιστον κάποιες ομοιότητες μεταξύ των προσωπικοτήτων τους. 

Η συσχέτιση μεταξύ της προσωπικότητας και των σχέσεων με τα κατοικίδια ζώα 

Η επιλογή ενός κατοικίδιου ζώου είναι μια φυσική και ενστικτώδης τάση των ανθρώπων. Ένα δραστήριο και ενεργητικό άτομο θα επιλέξει σχεδόν πάντα έναν σκύλο που έχει την ίδια ιδιοσυγκρασία, ενώ ένα ήρεμο κι ατάραχο άτομο θα επιλέξει έναν ήρεμο και ήσυχο σκύλο. Οι άνθρωποι κάνουν αυτές τις επιλογές ασυνείδητα. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι και οι σκύλοι τους μοιράζονται μια σχέση εδώ και τουλάχιστον 15000 χρόνια, δεν είναι περίεργο που η προσωπικότητα του σκύλου έχει διαμορφωθεί από τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά.  

Τα κατοικίδια ζώα έχουν την ικανότητα να “διαβάζουν” τα συναισθήματά μας, και συχνά να τα αντικατοπτρίζουν. Αν ένας άνθρωπος είναι πολύ ανήσυχος, το κατοικίδιο ζώο του το καταλαβαίνει αυτό και συχνά γίνεται ανήσυχο.   

Τα κατοικίδια ζώα (ιδίως οι σκύλοι) θεωρείται επίσης ότι έχουν ενσυναίσθηση. Όσο πιο στενή είναι η σχέση κηδεμόνα-κατοικίδιου, τόσο πιο ανεπτυγμένο είναι αυτό το χαρακτηριστικό. Οι σκύλοι συχνά προσπαθούν να ηρεμήσουν τον αναστατωμένο κηδεμόνα τους, ενώ οι γάτες φαίνεται να ξέρουν πάντα πού πονάει. 

Οι ειδικοί λένε ότι είναι πιο συνηθισμένο τα κατοικίδια ζώα να αποκτούν χαρακτηριστικά προσωπικότητας από τους κηδεμόνες τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν τα συναισθήματα και η συμπεριφορά των σκύλων να μεταφερθούν στους ανθρώπους. 

Η προσωπικότητα των ανθρώπων που έχουν σκύλο 

Σύμφωνα με μια μελέτη, οι λάτρεις των σκύλων είναι ελαφρώς πιο υπεύθυνοι από τους λάτρεις των γατών και η προσωπικότητά τους ορίζεται από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:  

 -Πειθαρχία 

-Ισχυρή αίσθηση του καθήκοντος 

-Καλό προγραμματισμό 

Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι οι λάτρεις των σκύλων είναι λίγο πιο εξωστρεφείς από τους λάτρεις των γατών. Οι άνθρωποι που λένε ότι αγαπούν περισσότερο τους σκύλους τείνουν να είναι πιο ζωηροί, ενεργητικοί, ανοιχτόμυαλοι και έχουν την τάση να ακολουθούν τους κανόνες. 

left arrow
right arrow

 Η προσωπικότητα των ανθρώπων που έχουν γάτα 

Οι λάτρεις των γατών θεωρούνται συχνά πιο εσωστρεφείς και ευαίσθητοι, με πιο επαναστατικές ευρύτερες απόψεις και τάση για μη συμμόρφωση. Οι γατόφιλοι τείνουν επίσης να έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: 

 -Είναι πιο εσωστρεφείς: Αντί να βγαίνουν έξω με μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, οι γατόφιλοι συχνά προτιμούν να περνούν το βράδυ τους στο σπίτι με τα μικρά αιλουροειδή τους. Αποφεύγουν τα πολυσύχναστα και θορυβώδη μέρη, επιλέγοντας να απολαμβάνουν την ηρεμία. 

-Είναι πιο ευαίσθητοι: Οι λάτρεις των γατών έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, κατανοώντας πολύ καλά τα συναισθήματα που βιώνει ένας άλλος άνθρωπος. 

-Προτιμούν λιγότερο απαιτητικές δραστηριότητες: Οι γατόφιλοι προτιμούν να διαβάζουν ένα βιβλίο απολαμβάνοντας το τσάι τους, αντί να σκαρφαλώνουν ένα βουνό ή να τρέχουν σε μαραθώνιο. 

-Δεν τους αρέσουν οι κανόνες: Η προσωπικότητα των ανθρώπων που προτιμούν τις γάτες διακρίνεται επίσης από το γεγονός ότι δεν τους αρέσουν οι κανόνες. Τους αμφισβητούν και τους περνούν από το δικό τους φίλτρο πριν τους αποδεχτούν ή τους απορρίψουν. 

-Είναι πιο περίεργοι και δημιουργικοί: Οι λάτρεις των γατών είναι φιλομαθείς και αποδίδουν καλύτερα στα τεστ νοημοσύνης. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι λάτρεις των γατών είναι πιο έξυπνοι από εκείνους που αγαπούν τους σκύλους. Απλώς τείνουν να είναι πιο περίεργοι, γεγονός που τους καθιστά πιο δημιουργικούς. 

Η προσωπικότητα των ανθρώπων που έχουν πτηνά

Οι κηδεμόνες πτηνών χαρακτηρίζονται από μια προσωπικότητα περιπετειώδη και από το ελεύθερο πνεύμα τους. Απολαμβάνουν τη συντροφιά των φτερωτών φίλων τους και έλκονται από τις μοναδικές και συναρπαστικές προσωπικότητες των πτηνών.  

Η προσωπικότητα των ανθρώπων που έχουν ψάρια 

Αυτοί που επιλέγουν ψάρια συχνά χαρακτηρίζονται από την ήρεμη προσωπικότητά τους. Είναι συχνά υπομονετικά άτομα που μπορούν να δημιουργήσουν γαλήνια και οργανωμένα περιβάλλοντα. Είναι εσωστρεφείς και συγκρατημένοι. 

Η προσωπικότητα των ανθρώπων που έχουν κουνέλια, ινδικά χοιρίδια και χάμστερ 

Τα άτομα αυτά θεωρούνται ευαίσθητα, υπεύθυνα, υπομονετικά και προσεκτικά. Αγαπούν την οικογένεια και να περνούν χρόνο στο σπίτι τους. 

Η προσωπικότητα των ανθρώπων που έχουν εξωτικά ζώα 

Οι άνθρωποι που προτιμούν φίδια, αράχνες, χαμαιλέοντες και ιγκουάνα, συχνά θεωρούνται άτομα αντισυμβατικά με ξεχωριστή προσωπικότητα. Νιώθουν ανεξάρτητοι και έχουν τάση να ξεχωρίζουν από το πλήθος.  

Σχετικά άρθρα

Αυτόματες ταΐστρες και ποτίστρες: τα απόλυτα gadgets για το κατοικίδιό σας

Οι καλύτερες ταΐστρες και ποτίστρες για το κατοικίδιό σας

Έρευνα: Οι ελέφαντες απευθύνονται ο ένας στον άλλον χρησιμοποιώντας ονόματα