string(0) ""

Ποια είναι τα κατάλληλα παιχνίδια για την κάθε φυλή σκύλου

Μυρτώ Τζώρτζου

15/05/2024

Photo: Shutterstock

Αν θέλετε να κάνετε ένα δωράκι στον αγαπημένο σας σκύλο, οι επιλογές, όπως άλλωστε θα γνωρίζετε, είναι πολλές. Ένα ακόμα παιχνίδι είναι κάτι που σίγουρα θα τον ενθουσιάσει καθώς όλα τα άλλα που έχει τα έχει βαρεθεί. Χαρακτηριστικό άλλωστε αυτό των κατοικιδίων να βαριούνται τα παιχνίδια τους.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να κοιτάξετε είναι το να μην του πάρετε ένα τυχαίο παιχνίδι αυτή τη φορά αλλά κάποιο που να είναι κατάλληλο σύμφωνα με τις φυσικές του τάσεις. Οι σκύλοι έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και παρουσιάζουν διαφορετικές συμπεριφορές με βάση τη φυλή τους. Οπότε η κατανόηση αυτών των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών είναι ζωτικής σημασίας για την αγορά ενός κατάλληλου παιχνιδιού.

Σημασία του χρόνου παιχνιδιού: Πόσο χρόνο παιχνιδιού χρειάζονται οι σκύλοι;

Ένα παιχνίδι σε έναν σκύλο είναι κάτι πολύ σημαντικό γιατί χρησιμεύει ως μέσο σωματικής άσκησης και πνευματικής διέγερσης. Του δίνει επίσης ευκαιρίες να συνδεθεί με τον κηδεμόνα του ή να μάθει να είναι χαλαρός και ήρεμος όταν είναι μόνος, κάτι επίσης πολύ σημαντικό.

Ο χρόνος παιχνιδιού που χρειάζεται ένας σκύλος ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, τη φυλή, την υγεία αλλά και άλλους παράγοντες. Γενικά, οι περισσότεροι σκύλοι χρειάζονται από τουλάχιστον 30 λεπτά μέχρι δύο ώρες καθημερινού παιχνιδιού. Τα κουτάβια και οι φυλές που έχουν πολλή ενέργεια μπορεί να θέλουν περισσότερο ενεργό παιχνίδι, ενώ οι ηλικιωμένοι σκύλοι ή αυτοί με προβλήματα υγείας μπορεί να χρειάζονται λιγότερα και πιο χαλαρά παιχνίδια. Εάν δεν είστε σίγουροι πόσο χρόνο παιχνιδιού χρειάζεται ο σκύλος σας, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας καθοδηγήσει.

Αν λοιπόν θέλετε να πάρετε κάποιο παιχνίδι που να είναι πιο κοντά στα φυσικά ένστικτα του ζώου σας, σας έχουμε κάποιες προτάσεις.

Παιχνίδια για τους σκύλους Retrievers

Οι σκύλοι που που ανατράφηκαν ως ιχνηλάτες μικρών θηραμάτων, όπως πουλιά, είναι μεταξύ άλλων τα Labrador Retrievers, τα Golden Retrievers, τα Brittanys. Ένα παιχνίδι ανάκτησης είναι ένα ιδανικό παιχνίδι για να εκτονώσουν την ενέργειά τους. Επίσης έτσι επιδεικνύουν την ευκινησία, την ταχύτητα και τις εξαιρετικές τους δεξιότητες ανάκτησης. Γενικά τα παιχνίδια ανάκτησης και ρίψης είναι από τα πλέον διαδραστικά και διασκεδαστικά παιχνίδια για τους σκύλους. Αυτά μπορεί να είναι:

Μπάλες. Οι μικρές μπάλες είναι μια καλή επιλογή. Οι μπάλες από καουτσούκ είναι καλύτερες καθώς είναι πιο ανθεκτικές. Επιλέξτε ένα μέγεθος μπάλας κατάλληλο για το στόμα του σκύλου σας και βεβαιωθείτε ότι είναι κατασκευασμένο από ασφαλή, μη τοξικά υλικά.

Διαδραστικά παιχνίδια ανάκτησης. Οι αυτόματοι εκτοξευτές μπάλας είναι κάτι πολύ ωραίο. Μπορείτε να προσαρμόσετε αυτά τα παιχνίδια σε διαφορετικές αποστάσεις ρίψης και με κάποια εκπαίδευση, ο σκύλος σας μπορεί να μάθει να ξαναγεμίζει την μπάλα μόνος του.

Παιχνίδια νερού. Πολλά αθλητικά σκυλιά αγαπούν το νερό, οπότε οι πλωτές μπάλες ή τα δαχτυλίδια που μπορούν να φορούν τους επιτρέπουν να κάνουν δύο διασκεδαστικά πράγματα ταυτόχρονα: να ανακτήσουν και να κολυμπήσουν.

Παιχνίδια για σκύλους που έχουν εκτραφεί για φύλαξη κοπαδιών

Οι φυλές εκτροφής όπως οι Ελληνικοί Ποιμενικοί, τα Border Collies, οι Australian Shepherds (Αυστραλιανοί Ποιμενικοί), οι Australian Cattle Dogs (Αυστραλιανοί Σκύλοι Βοοειδών) έχουν πολλή ενέργεια και είναι πολύ έξυπνες. Έτσι, τα καλύτερα παιχνίδια για αυτούς τους σκύλους είναι αυτά που εξασκούν το σώμα και το μυαλό τους, επιτρέποντάς τους παράλληλα να ”βγάλουν” και τα ένστικτά τους.

Παιχνίδια παζλ. Τα διαδραστικά παιχνίδια που ενθαρρύνουν την επίλυση προβλημάτων, όπως τα παιχνίδια με κρυφά μέρη για λιχουδιές, κρατούν τους σκύλους αυτούς πνευματικά απασχολημένους.

Παιχνίδια ευκινησίας. Η ενσωμάτωση παιχνιδιών ευκινησίας και εμποδίων στο καθημερινό τους παιχνίδι, τα βοηθάει στο να ασκηθούν, κάτι που έχουν ανάγκη.

Herding Balls. Οι μπάλες αυτές είναι μεγαλύτερες και βαρύτερες από τις μπάλες που χρησιμοποιούνται για ανάκτηση. Αντί να προσπαθούν να τις πάρουν ή να τις πάρουν και να τις φέρουν πίσω, οι σκύλοι τις χρησιμοποιούν για να τις σπρώξουν και να τις κυνηγήσουν.

Παιχνίδια για κυνηγόσκυλα

Όλα τα σκυλιά έχουν καλή όσφρηση, αλλά τα κυνηγόσκυλα όπως τα Beagles -εκτράφηκαν για το κυνήγι λαγού- και τα Bloodhounds -εκτράφηκαν για το κυνήγι ελαφιών, αγριογούρουνων, κουνελιών- έχουν ιδιαίτερα έντονη μύτη και τους αρέσει να τη χρησιμοποιούν.

Επιλέξτε λοιπόν για τα κυνηγόσκυλα παιχνίδια που αξιοποιούν τις ικανότητές τους στο να μυρίζουν, όπως:

Αρωματικά βάζα για κρυφτό. Βοηθήστε τον σκύλο σας να χρησιμοποιήσει τη μύτη του προσθέτοντας, για παράδειγμα, μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου σε ένα κομμάτι βαμβάκι, το οποίο θα τοποθετήσετε σε ένα μικρό βάζο. Αφήστε τον σκύλο σας να μυρίσει τη συγκεκριμένη μυρωδιά και μάθετέ τον να βρίσκει το βάζο αφού το έχετε κρύψει κάπου το σπίτι.

Αρωματικά παιχνίδια. Πολλοί σκύλοι προτιμούν περισσότερο να παίζουν με αρωματικά παιχνίδια παρά με άοσμα. Έτσι, ο σκύλος σας πιθανότατα θα χαρεί με κάτι τέτοιο.

left arrow
right arrow

Παιχνίδια για έξυπνους σκύλους

Όλα τα σκυλάκια είναι έξυπνα. Κάποια όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν μάλλον μεγαλύτερο δείκτη ευφυΐας, μεταξύ αυτών οι Βέλγικοι Ποιμενικοί, τα κανίς και τα Airedale Terriers (Έρντεϊλ Τεριέ). Αυτοί οι σκύλοι είναι ικανότεροι στην επίλυση προβλημάτων και γρίφων. Επιλέξτε λοιπόν παιχνίδια που τους εξιτάρουν ώστε το παιχνίδι τους να γίνει μοναδική εμπειρία.

Μπάλες διανομής λιχουδιών. Αυτά τα παιχνίδια απαιτούν από τους σκύλους να κυλήσουν την μπάλα με ένα συγκεκριμένο τρόπο για να απελευθερώσουν τη λιχουδιά, κάτι που είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό.

Διαδραστικό παιχνίδι κρυφτού. Τα παιχνίδια που κάνουν τους σκύλους να χρησιμοποιήσουν τις αισθήσεις τους για να παίξουν είναι ενδιαφέροντα καθώς έχουν πρόκληση. Αυτά τα παιχνίδια επίσης κάνουν το ζώο και να μην πλήττει.

Σχετικά άρθρα

Σε ποια πόλη της Ευρώπης μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας παρέα με 4 αξιολάτρευτα Xάσκι

10 ζώα που θεωρούνται ζωντανά απολιθώματα

Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας να επανέλθει μετά από επίθεση άλλου σκύλου