string(0) ""

Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας να χάσει βάρος

Μυρτώ Τζώρτζου

09/08/2023

Photo: Shutterstock

Ξέρετε τον σκύλο σας καλύτερα από τον καθένα, οπότε κάθε φορά που παίρνει βάρος το καταλαβαίνετε. Αυτό αν πάρει βάρος σε μικρό χρονικό διάστημα. Γιατί αν έχει πάρει βάρος σιγά-σιγά με τα χρόνια, είναι πιο δύσκολο να το εντοπίσετε.

Πώς να καταλάβετε ότι ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος

Υπάρχουν κάποιες τεχνικές που θα σας βοηθήσουν σε αυτό.

Νιώστε τα πλευρά του: Περάστε τα χέρια σας κατά μήκος των πλευρών του σκύλου σας προς την ουρά, ψηλαφώντας τα πλευρά του. Αν μπορείτε να τα βρείτε κάτω από ένα λεπτό στρώμα σάρκας, το σκυλάκι σας έχει πιθανότατα το σωστό βάρος. Εάν μπορείτε να τα αισθανθείτε μόλις και μετά βίας κάτω από ένα στρώμα λίπους, είναι πιθανότατα υπέρβαρο.

Δείτε τα από πάνω και από το πλάι: Η οπτική παρατήρηση του σώματος του σκύλου σας είναι επίσης σημαντική. Ανεβείτε κάπου και κοιτάξτε το σώμα του από ψηλά. Μήπως ο τριχωτός σας φίλος έχει σχήμα κλεψύδρας, που στενεύει ελαφρώς πίσω από το θώρακα;

Δείτε επίσης τις γραμμές του σώματός του από το πλάι. Μήπως το στομάχι του σκύλου σας μπαίνει πίσω από το θώρακα; Εάν η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις είναι θετική, το σκυλάκι σας έχει πιθανότατα το σωστό βάρος. Εάν το σώμα του δεν έχει καμία οριοθέτηση από πάνω ή από το πλάι, είναι πιθανώς υπέρβαρο.

Φυσικά, ενώ αυτές είναι κάποιες κατευθυντήριες γραμμές, εντούτοις μόνο ο κτηνίατρος είναι σε θέση να γνωρίζει αν το ζώο σας πρέπει να αδυνατίσει ή όχι.

Τι να κάνετε αν ο σκύλος σας πρέπει να χάσει βάρος

Επίσκεψη στον κτηνίατρο: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας για να τον εξετάσει ώστε να διαπιστώσει αν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας. Ορισμένες παθήσεις, όπως η νόσος του θυρεοειδούς και η νόσος Cushing, μπορεί να προκαλέσουν γρήγορη αύξηση του σωματικού βάρους.

Περιορίστε το φαγητό του: Αν το ζώο σας δεν έχει τίποτα, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να περιορίσετε τα γεύματά του. Είναι πολύ πιθανό να ταΐζετε τον σκύλο σας υπερβολικά πολύ κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και κάθε σκύλος μεταβολίζει επίσης διαφορετικά την τροφή του. Έχοντας αυτό κατά νου, ξεκινήστε με το συνιστώμενο μέγεθος μερίδας, αλλά παρατηρήστε τον προσεκτικά. Εάν φαίνεται να παίρνει βάρος, μειώστε σιγά-σιγά την ποσότητα που του δίνετε. Εάν φαίνεται να χάνει βάρος, ταΐστε ελαφρώς περισσότερο μέχρι να φτάσει το συνιστώμενο βάρος για τη φυλή του, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας. Στη συνέχεια, απλά διατηρήστε αυτό το μέγεθος της μερίδας.

Ταΐστε τον με πρόγραμμα: Οι σκύλοι που “τρέφονται ελεύθερα” -έχουν δηλαδή πρόσβαση στο μπολ με το φαγητό τους όλη την ημέρα- είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαροι από εκείνους που τρώνε με κανονικό πρόγραμμα. Αν ο σκύλος σας πρέπει να χάσει βάρος, προγραμματίστε τα γεύματά του σε σταθερές ώρες και απομακρύνετε το μπολ με το φαγητό του μετά από 10 έως 15 λεπτά.

Δώστε του υγιεινές λιχουδιές: Συμπληρώστε τα γεύματά του με σνακ χαμηλών θερμίδων, όπως κομμένα λαχανικά και υγιεινές λιχουδιές για σκύλους. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε υπόψη τις θερμίδες των λιχουδιών όταν ταΐζετε τον σκύλο σας με τα γεύματά του – αυτές θα πρέπει να αφαιρούνται από το συνολικό θερμιδικό του σύνολο της ημέρας.

Ασκήστε τον: Κάθε πρόγραμμα διατροφής θα πρέπει να συνοδεύεται και από την απαραίτητη άσκηση. Βοηθήστε τον σκύλο σας να διατηρείται σε φόρμα, φροντίζοντας να κάνει καθημερινά βόλτα και να απολαμβάνει τα παιχνίδια του για αρκετή ώρα. Προχωρήστε σε αυτό σταδιακά- ένας υπέρβαρος σκύλος δεν θα μπορέσει να έχει την ενέργεια που πρέπει από τη μια μέρα στην άλλη.

Δώστε του μασώμενα παιχνίδια με νόστιμη γεύση: Τα παιχνίδια μάσησης για σκύλους προσφέρουν στον τριχωτό σας φίλο μια γευστική εμπειρία μάσησης χωρίς θερμίδες! Βρείτε γεύσεις, όπως τα αγαπημένα σε όλα τα σκυλάκια κοτόπουλο και μπέικον μέχρι άλλες, όπως μπέικον, αβγά ή τυρί και άλλες.

Να θυμάστε ότι η θρεπτική διατροφή, τα γεύματα που χορηγούνται σε τακτικό πρόγραμμα και η άσκηση όχι μόνο θα βοηθήσουν τον σκύλο σας να χάσει βάρος, αλλά μπορεί να προσθέσουν και χρόνια στη ζωή του.

Σχετικά άρθρα

Οι δύο σημαντικές εντολές που πρέπει να διδάξετε στον σκύλο σας και θα βοηθήσουν στην καθημερινότητά σας

Τι είναι το «τρίτο βλέφαρο» στις γάτες

Αυτές είναι οι πραγματικές διαφορές ανάμεσα στους σκύλους και τους λύκους