string(0) ""

Πόσο τραυματικό είναι για έναν σκύλο να αλλάξει κηδεμόνα

Μυρτώ Τζώρτζου

21/11/2023

Photo: Shutterstock

Όλοι ελπίζουμε ότι κάθε σκύλος θα βρει το παντοτινό του σπίτι.

Και ότι δεν θα χρειαστεί να πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι. Όμως αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει πάντα. Βέβαια κάποιες φορές οι συνθήκες ζωής κάποιου αλλάζουν και συνειδητοποιεί ότι η κατάστασή του δεν είναι πλέον ιδανική για τον σκύλο του. Και αποφασίζει να τον αποχωριστεί και να του βρει ένα άλλο σπίτι να τον δώσει.

Η αλήθεια είναι ότι στη χώρα μας πολλοί θέλουν να δώσουν τον σκύλο τους για ασήμαντους λόγους, κάτι που δείχνει το πόσο ανεύθυνοι είναι και πόσο λάθος είναι να έχουν ένα ζώο. Και δυστυχώς δεν είναι λίγοι αυτοί. Αλλά υπάρχουν και κάποιοι λόγοι, όπως μία αρρώστια, που πραγματικά τα πράγματα εκεί γίνονται δύσκολα, τόσο για τον κηδεμόνα όσο και για τον σκύλο.

Πόσο όμως αυτή τους η απόφαση επηρεάζει τον ίδιο τον σκύλο; Θα δούμε όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το πώς αυτή η αλλαγή κηδεμόνα έχει αντίκτυπο σε έναν σκύλο.

Πώς αντιδρά ένας σκύλος σε έναν νέο κηδεμόνα

Ο τρόπος με τον οποίο ένας σκύλος αντιδρά σε έναν νέο κηδεμόνα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του πόσο μεγάλος σε ηλικία είναι ο σκύλος και πώς ήταν η προηγούμενη κατάσταση διαβίωσής του.

Σε γενικές γραμμές, η αλλαγή περιβάλλοντος είναι μια πολύ αγχωτική εμπειρία για τα σκυλιά. Είναι σύνηθες να υποφέρουν από κρίσεις κατάθλιψης και άγχους, ειδικά αν προέρχονται από ένα ευτυχισμένο σπίτι. Θα τους λείψει ο παλιός τους κηδεμόνας και μπορεί να μην θέλουν να κάνουν πολλά πράγματα μέσα στη θλίψη τους για την αποχώρησή τους.

Ομοίως, τα σκυλιά που προέρχονται από κηδεμόνες που τα είχαν παραμελήσει ή κακοποιήσει. Και αυτά θα χρειαστούν επίσης χρόνο για να προσαρμοστούν σε ένα νέο περιβάλλον, με αποτέλεσμα να παρουσιάσουν αρχικά σημάδια φόβου ή ακόμη και επιθετικότητας.

Πώς να βοηθήσετε έναν σκύλο να προσαρμοστεί σε ένα νέο σπίτι

Η αλλαγή σπιτιού είναι, όπως είπαμε, πάντα μια αγχωτική εμπειρία για τα σκυλιά, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν οι νέοι κηδεμόνες για να διευκολύνουν αυτή τη μετάβαση. Πρώτον, αν είναι δυνατόν, είναι μια πολύ καλή ιδέα να κάνετε μια συνάντηση με τον σκύλο και όλα τα νέα μέλη της οικογένειάς του (συμπεριλαμβανομένων των άλλων κατοικίδιων ζώων με τα οποία θα ζει μαζί) πριν από την πραγματική μετακόμιση. Είναι ιδανικό να είναι παρούσα σε αυτή την επίσκεψη η προηγούμενη οικογένεια του σκύλου, ώστε αυτός να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά σε αυτή την αρχική συνάντηση. Αυτό μπορείτε να το κάνετε πάνω από μία φορές.

Κατά την προετοιμασία για την άφιξη του νέου σκύλου, φτιάξτε το μέρος που θα μείνει σε μια ήσυχη γωνιά του σπιτιού, κάπου όπου μπορεί να πάει για να έχει την ησυχία του. Ώστε να έχει όσο πιο λίγο άγχος γίνεται.

Είναι ωφέλιμο για τον νέο κηδεμόνα να είναι προετοιμασμένος με πράγματα που θα είναι οικεία στον σκύλο – πιάτα φαγητού και νερού που είναι παρόμοια με αυτά που είχε πριν, παιχνίδια που σίγουρα θα του αρέσουν, ακόμα και κάποιο αντικείμενο από το προηγούμενο σπίτι του (η μυρωδιά του θα είναι ανακουφιστική).

Καθώς σχεδιάζετε την ημέρα της μεγάλης μετάβασης, προσπαθήστε να προγραμματίσετε τη μετακόμιση για το πρωί. Οι σκύλοι είναι πιο ανήσυχοι τη νύχτα απ’ ό,τι το πρωί, οπότε προετοιμάστε τον εκείνη την ώρα που θα είναι πιο ήρεμος.

Και έρχεται λοιπόν εκείνη η κρίσιμη πρώτη μέρα. Όταν ο σκύλος φτάσει στο σπίτι σας, ξεναγήστε τον, με λουρί πάντα, για να συνηθίσει το νέο του περιβάλλον. Το πιο σημαντικό είναι να είστε πολύ υπομονετικοί μαζί του. Μπορεί να του πάρει καιρό για να προσαρμοστεί στο νέο του σπίτι.

Πόσο καιρό χρειάζεται ένας σκύλος για να συνηθίσει μια νέα οικογένεια

Ο χρόνος που θα χρειαστεί ο νέος σας σκύλος για να συνηθίσει την οικογένειά του εξαρτάται από την ηλικία και το ιστορικό του. Εάν τυχαίνει να υιοθετήσετε ένα κουτάβι, μπορείτε πιθανώς να περιμένετε ότι η μετάβαση θα είναι γρήγορη. Τα κουτάβια που είναι 12 εβδομάδων ή μικρότερα συνήθως συνδέονται σχεδόν αμέσως. Τα ηλικιωμένα σκυλιά που προέρχονται από σταθερά, υγιή περιβάλλοντα χρειάζονται συνήθως από λίγες ημέρες έως μερικές εβδομάδες για να συνηθίσουν τους νέους κηδεμόνες τους, ανάλογα βέβαια με το πόσο γρήγορα χτίζεται η εμπιστοσύνη.

Η εμπιστοσύνη είναι ιδιαίτερα σημαντική στην περίπτωση των σκύλων που αλλάζουν περιβάλλον. Ένα βασικό που πρέπει να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα για το ιστορικό του. Τα σκυλιά με τραυματικό παρελθόν χρειάζονται συχνά εβδομάδες ή και μήνες για να εγκλιματιστούν με τους νέους κηδεμόνες – η υπομονή και η σταθερότητα είναι ζωτικής σημασίας.

Λείπει στον σκύλο μου ο προηγούμενος κηδεμόνας του;

Ναι, είναι δυνατόν. Υπάρχουν πολλά ανεπίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι τα σκυλιά θυμούνται τους προηγούμενους κηδεμόνες τους. Και το πιο πιθανό είναι ότι, αν αυτό το άτομο έρθει για επίσκεψη ή σας συναντήσει στο πάρκο κάποια μέρα, να δείτε τον σκύλο να ενθουσιάζεται υπερβολικά.

Πρέπει να παραμείνω σε επαφή με τον προηγούμενο κηδεμόνα του σκύλου;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα εξαρτώνται από το πόσο καλά ο σκύλος προσαρμόζεται στο νέο του σπίτι. Βασικά, αν ο σκύλος τα πηγαίνει καλά με τη μετάβαση και φαίνεται ευτυχισμένος και τακτοποιημένος με τη νέα του οικογένεια, τότε μια επίσκεψη μπορεί να μην είναι κακή ιδέα. Εάν, ωστόσο, ο σκύλος δυσκολεύεται να προσαρμοστεί, ίσως είναι καλύτερο για τον προηγούμενο κηδεμόνα να κρατήσει αποστάσεις (όσο δύσκολο και αν είναι συχνά αυτό για τον ίδιο).

Είναι εντάξει να αλλάξετε το όνομα ενός σκύλου;

Ναι. “Τα σκυλιά δεν έχουν την έννοια της ταυτότητας όπως εμείς”, αναφέρει η πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων της Νέας Υόρκης Renee Payne.”Μπορεί όμως να προκαλέσει σύγχυση αν αλλάζετε το όνομα συχνά-κάτι που δυστυχώς συμβαίνει. Πρέπει να επιλέξετε ένα όνομα και να τον αποκαλείτε με αυτό και μόνο. Μια αλλαγή δεν είναι κάτι κακό αλλά οι πολλές είναι.”

Αν τώρα ο σκύλος που υιοθετείτε προέρχεται από τραυματικό ή κακοποιητικό περιβάλλον, η αλλαγή του ονόματός του μπορεί να είναι ευεργετική για την ψυχική του υγεία. Η πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων Amber Burckhalter αναφέρει ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει τα ζώα αυτά να προσαρμοστούν πιο εύκολα στη νέα τους ζωή.

“Θα ήταν καλή ιδέα να αλλάξουμε το όνομά τους, αν δεν έχουν περάσει καλά και έχουν κακοποιηθεί από τους προηγούμενους κηδεμόνες τους”. Δεν θέλετε σε καμία περίπτωση να έχουν μια αρνητική συσχέτιση. Νέα ζωή, νέοι κηδεμόνες, νέο όνομα”.

Αν αποφασίσετε να αλλάξετε το όνομα του σκύλου σας, απλά θυμηθείτε να προχωρήσετε αργά. Και να είστε υπομονετικοί καθώς προσαρμόζεται στο νέο αυτό όνομα. Το να έχετε πολλές λιχουδιές στο χέρι για να τον περιποιείστε όταν ανταποκριθεί στο νέο όνομα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο.

Με αγάπη και πολλή υπομονή όλα θα πάνε καλά.

Σχετικά άρθρα

4 συμβουλές για να κοιμάται το κουτάβι σας ήρεμο το βράδυ

Γιατί η γάτα σας αντιπαθεί τον νέο σας σύντροφο

Πώς να μην γίνεστε αγενείς απέναντι στα κατοικίδια των άλλων