string(0) ""

Τι είναι η διροφιλαρίωση στον σκύλο

Team Petmou

26/02/2024

Photo: Unsplash

Η διροφιλαρίωση είναι ένα παρασιτικό νόσημα του σκύλου και άλλων άγριων σαρκοφάγων, η αιτία του οποίου είναι ο νηματώδης σκώληκας Dirofilaria immitis.

Γράφει η Θάλεια Μυλωνίδη, Κτηνίατρος

Η παρασίτωση αυτή παρατηρείται και στο Ελλαδικό χώρο με τα περισσότερα κρούσματα να απαντούν στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε άλλες περιοχές.

Πως μολύνεται ο σκύλος μου;

Ο σκύλος μολύνεται από τσίμπημα κουνουπιού, στο οποίο βρίσκεται η μολύνουσα μορφή του παρασίτου. Τα παράσιτα στη συνέχεια μεταναστεύουν μέσα στο σώμα του σκύλου, μέχρι να φτάσουν στα “όργανα στόχος”, μετά από διάστημα 6 μηνών. Αυτά είναι τα πνευμονικά αγγεία. Σε περιπτώσεις μεγάλου παρασιτικού φορτίου τα παράσιτα μπορούν να “πέσουν” μέσα στα διαμερίσματα της δεξιάς καρδιάς, προκαλώντας εκεί σοβαρή καρδιακή νόσο. Εκεί τα παράσιτα ενηλικιώνονται και είναι σε θέση να παράγουν τις πρώιμες μορφές τους, τις μικροφιλάριες, οι οποίες και κυκλοφορούν στο αίμα του ζώου. Τα κουνούπια που τσιμπούν παρασιτούμενα ζώα προσλαμβάνουν τις μικροφιλάριες οι οποίες μέσα στο σώμα του κουνουπιού εξελίσσονται σε μολύνουσες μορφές. Έτσι το κουνούπι μπορεί να μολύνει και άλλους σκύλους κλείνοντας έτσι το βιολογικό κύκλο του παρασίτου.

Ποια είναι η επικίνδυνη περίοδος;

Η περίοδος από την άνοιξη μέχρι αργά το φθινόπωρο, δηλαδή η περίοδος όπου υπάρχουν τα κουνούπια, είναι αυτή κατά την οποία τα σκυλιά μολύνονται από το παράσιτο. Τα νέα κουνούπια της άνοιξης προσλαμβάνουν τις μικροφιλάριες από τα σαρκοφάγα που παρασιτούνται και επιβιώνουν κατά την περίοδο του χειμώνα. Σ’ αυτό βοηθάει και το γεγονός ότι πολλά σκυλιά με διροφιλαρίωση δεν εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα (μέχρι και χρόνια) και αποτελούν την αποθήκη του παρασίτου.

Ποια τα συμπτώματα της νόσου;

Συχνά, ζώα που παρασιτούνται δεν εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα (ασυμπτωματικοί φορείς).

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρηθούν είναι:

Εύκολη κόπωση
Βήχας
Δύσπνοια
Απώλεια βάρους
Αναιμία, κακή θρεπτική κατάσταση
Συμπτώματα δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας (ασκίτης, θετικός φλεβικός σφυγμός, κ.α.)

Σε σοβαρότερες παρασιτώσεις είναι δυνατόν να παρατηρηθεί οξεία εμφάνιση βήχα, με δύσπνοια, κατάπτωση ανορεξία ακόμα και καταπληξία που οδηγεί στο θάνατο.

Διάγνωση:

Εκτός από τα συμπτώματα, η διάγνωση γίνεται με ειδικά διαγνωστικά τεστ. Λόγω του βιολογικού κύκλου του παράσιτου συστήνεται τα διαγνωστικά τεστ να πραγματοποιούνται τουλάχιστον 7 μήνες μετά την πιθανή μόλυνση. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος αυτό επιβεβαιώνεται με δεύτερο τεστ και στη συνέχεια προχωράμε σε σταδιοποίηση της νόσου με περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις οι βασικότερες εκ των οποίων είναι τα ακτινογραφήματα θώρακα και το υπερηχοτομογράφημα της καρδιάς.

left arrow
right arrow

Υπάρχει θεραπεία για το νόσημα;

Ναι υπάρχει θεραπεία. Τα θεραπευτικά πρωτοκόλλα επιλέγονται ανάλογα με το στάδιο προσβολής του ζώου και τη σοβαρότητα της κλινικής του κατάστασης.

Πως προλαμβάνεται το νόσημα;

● Χρήση εντομοαπωθητικών σκευασμάτων στα ζώα.

● Χορήγηση μικροφιλαριοκτόνων σκευασμάτων.

Η συχνότητα χορήγησης εξαρτάται από το είδος της ουσίας που χρησιμοποιείται. Στην χώρα μας κυκλοφορούν διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα. Συμβουλευτείτε τον Κτηνίατρό σας για το ποιο σκεύασμα είναι κατάλληλο για το δικό σας σκύλο.

Σημαντικό να γνωρίζετε: Αν στο ζώο σας εφαρμοστεί προφυλακτική αγωγή πρέπει πρώτα να έχει διαπιστωθεί αν πάσχει από το νόσημα, οπότε και πρώτα πρέπει να ακολουθήσει θεραπευτική αγωγή.

*Κάθε ζώο είναι μοναδικό και οι ανάγκες του μπορεί να διαφέρουν από τα υπόλοιπα. Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη του θεράποντος κτηνιάτρου.
Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο του κατοικιδίου σας για να λάβετε καθοδήγηση σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Η Θάλεια Μυλωνίδη Κτηνίατρος, CP Cert (SAM), εργάζεται στην ΠΛΑΚΕΝΤΙΑ Κτηνιατρική Κλινική η οποία προσφέρει ολοκληρωμένη κτηνιατρική φροντίδα, με έμφαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες 2ης γνώμης.

Σχετικά άρθρα

Μολοσσός: Ποιος είναι ο αγαθός γίγαντας του ζωικού βασιλείου

Γιατί οι σκύλοι τρώνε πέτρες και τι μπορείτε να κάνετε για να τους σταματήσετε

Όσα έγιναν στην 16η Ημέρα Υιοθεσίας των Pet City – Μουσούδες, αγάπη και 10 υιοθεσίες