string(0) ""

Τι συμβαίνει όταν ο σκύλος σας δεν θέλει να παίζει μαζί σας- Πώς θα τον κάνετε να αγαπήσει το παιχνίδι

Μυρτώ Τζώρτζου

11/06/2024

Photo: Shutterstock

Η πιο αγαπημένη συνήθεια των σκύλων είναι το παιχνίδι. Όταν μάλιστα είναι και μικροί στην ηλικία το μυαλό τους το έχουν μόνο εκεί.

Ατελείωτα παιχνίδια όλη τη μέρα μέχρι να εξουθενωθούν και να πέσουν για ύπνο. Το παιχνίδι είναι εκτόνωση, υγεία και παράγοντας που διαμορφώνει το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά ενός ζώου.

Και όμως δεν είναι πάντα έτσι καθώς υπάρχουν περιπτώσεις σκύλων που δεν αγαπούν ιδιαίτερα το παιχνίδι και δεν θέλουν να παίζουν μαζί σας. Ή δεν παίζουν συχνά. Και δεν αναφερόμαστε σε σκύλους μεγάλης ηλικίας, που κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό, αλλά σε αυτούς που είναι πολύ νεότεροι.

Το πώς μεγάλωσε και αντιμετωπίστηκε ένας σκύλος είναι τα δυο βασικά πράγματα που τον κάνουν είτε να μην απολαμβάνει το παιχνίδι είτε ακόμα και να μην ξέρει πώς να παίζει. Γιατί αν η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν ήταν ή δεν είναι ευχάριστη και για τα δύο μέρη, αυτό δεν είναι παιχνίδι. Για ποιο λόγο όμως συμβαίνει αυτό, και πώς μπορούμε να διδάξουμε τα αγαπημένα μας τετράποδα να έχουν όρεξη και να απολαμβάνουν το παιχνίδι;

Γιατί ένας σκύλος μπορεί να μην απολαμβάνει το παιχνίδι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σκύλοι δεν παίζουν με τους ανθρώπους τους για δύο βασικούς λόγους.

1. Δεν έπαιξαν σωστά και όπως έπρεπε όταν ήταν κουτάβια

ή/και

2. Τους επέπληξαν επειδή έπαιξαν ”λάθος”

Τα κουτάβια που μεγάλωσαν παίζοντας ευχάριστα μια ποικιλία παιχνιδιών και με διάφορους ανθρώπους, διαμορφώνουν στις περισσότερες περιπτώσεις έναν πολύ καλό χαρακτήρα. Από την άλλη, εάν ένας σκύλος προσπαθεί να παίξει με κάποιον, αλλά αυτός τον επιπλήττει ή τον φοβίζει, ο σκύλος θα μάθει να μην παίζει ή και να μη θέλει να παίζει, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στο πώς θα συμπεριφέρεται στο μέλλον. Το ίδιο ισχύει και για έναν σκύλο, ο οποίος δεν ένιωσε ποτέ την ανθρώπινη επαφή ενώ μεγάλωνε.

Αν αυτό είναι κάτι που θέλετε να αλλάξετε -και καλά θα κάνετε- πρέπει να πάτε τα πράγματα από την αρχή και να ακολουθήσετε τις πιο κάτω συμβουλές:

Επανεκκίνηση παιχνιδιού

Εάν έχετε έναν σκύλο που δεν φαίνεται να ξέρει πώς να παίξει ή δεν θέλει να παίξει ιδιαίτερα, υπάρχουν τρόποι να τον βοηθήσετε όχι μόνο να μάθει αλλά και να διασκεδάζει με αυτό. Με μερικές απλές οδηγίες, θετική στάση και υπομονή, μπορεί σύντομα να σηκωθεί και να παίξει ευτυχισμένος. Για αυτό:

1. Μείνετε θετικοί

Θυμηθείτε ότι παιχνίδι σημαίνει κάτι ευχάριστο. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με τον σκύλο σας -και με κάθε φυσικά σκύλο- να είστε πάντα θετικοί, διασκεδαστικοί και ενθαρρυντικοί. Μη χρησιμοποιείτε λέξεις όπως “όχι”, “λάθος” κ.λπ. Μην τον μαλώνετε. Το ίδιο ισχύει και για τη γλώσσα του σώματός σας. Τα σκυλιά είναι καταπληκτικά στο να διαβάζουν τη γλώσσα του ανθρώπινου σώματος, οπότε μη δείχνετε βαριεστημένοι και ότι κάνετε αγγαρεία. Και σε καμία περίπτωση μην είστε νευριασμένοι ή αρνητικοί. Γιατί παράλληλα με το παιχνίδι, διδάσκετε και τον σκύλο σας να σας εμπιστεύεται πλήρως και να αισθάνεται σίγουρος για να δοκιμάσετε οτιδήποτε.

2. Εξετάστε το πόσο άνετα και χαλαρά νιώθει ο σκύλος

Είναι πάντα σημαντικό να κατανοείτε το πόσο άνετα νιώθει ο σκύλος σας εκείνη τη στιγμή και τι τον κάνει χαρούμενο, ενθουσιασμένο ή νευρικό. Μερικοί σκύλοι που έχουν στερηθεί το παιχνίδι είναι συχνά νευρικοί και τρομάζουν με την παραμικρή χειρονομία ή αλλαγή στη φωνή. Για αυτά τα σκυλιά, είναι σημαντικό να ξεκινάτε το παιχνίδι παρακολουθώντας πόσο άγχος έχουν και πότε. Ίσως χρειαστεί να ελαττώσετε την ένταση του παιχνιδιού για να ταιριάξει με το στυλ τους.

3. Μάθετε τι του αρέσει να κάνει

Τι αρέσει καλύτερα στον σκύλο σας; Του αρέσει να μυρίζει, να κυνηγάει, να χρησιμοποιεί τα πόδια του ή να σας αγγίζει; Μην αποθαρρύνεστε αν δεν ενδιαφέρεται για παιχνίδια για σκύλους. Το παιχνίδι δεν χρειάζεται πάντα να περιλαμβάνει αντικείμενο καθώς το πιο σημαντικό είναι να έρθετε κοντά με τον σκύλο σας και να απολαύσετε αυτό που κάνετε και οι δυο σας.

“Βρες το” — ένα παιχνίδι για σκύλους που έχουν στερηθεί το παιχνίδι ή δεν παίζουν συχνά

Το “βρες τη λιχουδιά” είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι για τα περισσότερα σκυλιά και μια καλή αρχή για να ξεκινήσετε να παίζετε με έναν σκύλο που δεν απολαμβάνει ή δεν έχει μάθει πώς να παίζει. Ο στόχος είναι ο σκύλος να βρει τις λιχουδιές που έχετε κρύψει κάπου στο σπίτι. Το μόνο που χρειάζεστε είναι πολύ καλές λιχουδιές – αυτές με 100% κρέας είναι καλύτερες λόγω της έντονης μυρωδιάς τους επειδή τις βρίσκει πιο εύκολα ο σκύλος. Και αυτό για την αρχή είναι βασικό.

Ξεκινήστε δείχνοντας στον σκύλο σας τις λιχουδιές. Ζητήστε του να μείνει, αν γνωρίζει αυτή την εντολή, και τοποθετήστε μια λιχουδιά λίγο πιο μακριά του αλλά μπροστά του. Στη συνέχεια, πείτε του να τη βρει καθώς τον ενθαρρύνετε να σηκωθεί και να φάει τη λιχουδιά. Αμέσως μόλις τη φάει, δώστε του μια δεύτερη λιχουδιά για επιβράβευση. Εάν ο σκύλος δεν γνωρίζει την εντολή ”μείνε”, απλά πείτε του να βρει τη λιχουδιά καθώς την πετάτε μπροστά του. Για άλλη μια φορά, δώστε του μια δεύτερη λιχουδιά αμέσως μόλις φάει την πρώτη.

Εξασκηθείτε σε αυτό το διασκεδαστικό παιχνίδι μερικές φορές την ημέρα. Σε αυτό το στάδιο, διδάσκετε στον σκύλο σας δύο πράγματα:

-Το “βρες το” σημαίνει ότι πρόκειται να πάρει μια λιχουδιά.

-Είναι σπουδαίος σκύλος για να παίξεις μαζί του.

Καθώς ο σκύλος σας αρχίζει να καταλαβαίνει αυτό το παιχνίδι, μεγαλώστε την απόσταση της λιχουδιάς. Και στο τέλος βάλτε τη λιχουδιά εκτός του οπτικού του πεδίου για να την αναζητήσει. Στη συνέχεια, βάλτε τον σε άλλο δωμάτιο και κλείστε την πόρτα. Βάλτε αρκετές λιχουδιές πίσω από την κλειστή πόρτα, σε κάποια απόσταση. Ανοίξτε την πόρτα και πείτε του να τις βρει. Και εσείς παρακολουθήστε με χαρά τον ενθουσιασμό του καθώς βλέπει τα λάφυρά του!
Σταδιακά κάντε το πιο περίπλοκο βάζοντας τις λιχουδιές σε πιο δύσκολα μέρη.

Με την πάροδο του χρόνου, εσείς και ο σκύλος σας θα γίνετε μάστερ σε αυτό το διασκεδαστικό παιχνίδι.

Μόλις λοιπόν ο σκύλος σας καταλάβει τη βασική έννοια του ”βρες το”, τότε είστε έτοιμοι να τον διδάξετε να βρει και άλλα κρυμμένα αντικείμενα είτε φαγητό είτε τα αγαπημένα του παιχνίδια. Θυμηθείτε κάτι βασικό: αν δεν έχει την επιθυμία να βρει το συγκεκριμένο αντικείμενο που κρύβετε, αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχει επιθυμία και για το παιχνίδι. Εάν, για παράδειγμα, είναι σκύλος που δεν του αρέσει να παίζει με μπάλες, ζητώντας του να βρει μια μπάλα δεν θα είναι πολύ διασκεδαστικό για αυτόν. Για αυτό βρείτε τα αντικείμενα που αγαπάει.

Επίσης το να βγείτε κρυφά από το δωμάτιο, να σκύψετε πίσω από τις κουρτίνες και να πείτε ”βρες με” καθώς ο σκύλος σας τρέχει τριγύρω ψάχνοντας για εσάς μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικό όταν τελικά σας βρει. Ως επιπλέον μπόνους, δώστε του μερικές λιχουδιές όταν σας βρει. Εάν ο σκύλος σας δεν μπορεί να σας εντοπίσει, κάντε λίγο θόρυβο για να τον διευκολύνετε.

left arrow
right arrow

Παιχνίδια που παίζουν οι σκύλοι

Όταν επιλέγετε ένα παιχνίδι για τον σκύλο σας, σκεφτείτε τα πράγματα που του αρέσει να κάνει περισσότερο. Το παιχνίδι δεν χρειάζεται πάντα να περιλαμβάνει παιχνίδια. Μπορεί να περιλαμβάνει και άλλα πράγματα όπως:

Χάιδεμα, τρίψιμο, και παίξιμο με στόχο τη μύτη ή το πόδι
Κυνήγι
Κόλπα και εκπαίδευση
Βόλτες όπου θα χρησιμοποιεί την όσφρησή του
Εκπαίδευση με εμπόδια

Τα παιχνίδια, να ξέρετε, καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες του ζώου. Και αυτό έχει να κάνει ανάλογα με το στυλ παιχνιδιού.

Η διδασκαλία ενός σκύλου να παίζει είναι κάτι πολύ βασικό. Είναι ένας τρόπος να δυναμώσετε τη σχέση σας και να τον κάνετε να σας εμπιστεύεται. Το παιχνίδι του δίνει χαρά, κάτι πολύ βασικό. Παίξτε μαζί του και διδάξτε τον πώς να το κάνει, για τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική ευεξία του.

Σχετικά άρθρα

Αυτόματες ταΐστρες και ποτίστρες: τα απόλυτα gadgets για το κατοικίδιό σας

Οι καλύτερες ταΐστρες και ποτίστρες για το κατοικίδιό σας

Έρευνα: Οι ελέφαντες απευθύνονται ο ένας στον άλλον χρησιμοποιώντας ονόματα