string(0) ""

Γιατί στη γάτα σας αρέσει να κοιμάται πάνω σας

Κωνσταντίνα Μάλλιου

03/12/2023

Photo: Shutterstock

Όχι μόνο κοιμάται πάνω σας αλλά μπορεί να σας σπρώχνει κιόλας γιατί δεν βολεύεται. Μα τι πιο λογικό θα σκεφτόταν κανείς, αφού πλέον τα πάντα – ακόμα κι εσείς – μέσα στο σπίτι της ανήκουν!

Καλά καταλάβατε. Μιλάμε για το αγαπημένο σας αιλουροειδές κατοικίδιο. Αυτό που κάθε φορά που είστε έτοιμοι να κλείσετε τα μάτια σας, έρχεται, κουλουριάζεται δίπλα σας, σας κάνει πατουσάκια και γουργουρίζει από ευχαρίστηση. Κι εσείς σχεδόν δεν αναπνέετε για να νιώθει η γάτα σας όσο πιο άνετα γίνεται.

Για να λέμε και την αλήθεια, το απολαμβάνετε λίγο γιατί αυτή η συνήθεια της γάτας σας σάς δίνει την επιβεβαίωση ότι υπάρχει αγάπη εδώ. Και δεν είστε οι μόνοι καθώς πάνω από το 60% των γατογονιών αναφέρει ότι η γατούλα τους κοιμάται μαζί τους το βράδυ και εννοείται ότι είναι κάτι που δε θα το άλλαζαν με τίποτα.

Γιατί όμως στις γάτες αρέσει να κοιμούνται πάνω στους κηδεμόνες τους; Τι σημαίνει αυτή η πράξη και ποια είναι τα οφέλη τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τις γάτες;

Ας προσπαθήσουμε να λύσουμε μερικές απορίες!

Γιατί η γάτα σας θέλει να κοιμάται πάνω σας

Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή όσο νομίζει κανείς. Οι γάτες είναι από τη φύση τους πλάσματα της άνεσης και της ανεξαρτησίας. Οπότε, όταν μια γάτα επιλέγει να κοιμηθεί μαζί σας είναι μια απόδειξη εμπιστοσύνης και ενός ισχυρού δεσμού που έχει δημιουργηθεί. Έχουν τρομερή ενσυναίσθηση και μπορούν να αναπτύξουν μια ιδιαίτερη σχέση με τον αγαπημένο τους άνθρωπο. Άρα ο πρώτος και κύριος λόγος που γίνεστε το μαξιλάρι της είναι επειδή με αυτόν τον τρόπο σας δείχνει την αγάπη και τη στοργή της.

Βεβαία, το να κοιμούνται πάνω στο γατογονιό τους δε σημαίνει μόνο αγάπη. Οι γάτες λατρεύουν τα ζεστά και άνετα μέρη και το σώμα σας μπορεί να αποτελέσει μια πηγή ζεστασιάς η οποία είναι ιδιαίτερα ελκυστική για το αιλουροειδές σας φιλαράκι. Οπότε, βρίσκει αυτό το ζεστό και βολικό μέρος πάνω σας, κουρνιάζοντας και χαλαρώνοντας, ιδίως τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Η εμπιστοσύνη είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή της γάτας. Για να πλησιάσει κάποιον πρέπει να τον εμπιστευτεί απόλυτα πόσο μάλλον για να κοιμηθεί κοντά του. Την ώρα που κοιμάται είναι πιο ευάλωτη από ποτέ, οπότε θα επιλέξει να κοιμηθεί επάνω σας ή έστω δίπλα σας μόνο αν σας έχει τυφλή εμπιστοσύνη και μόνο αν ξέρει ότι μπορείτε να την προστατέψετε και δεν αποτελείτε απειλή για αυτή. Όσο ανεξάρτητη και αν είναι, θέλει κι αυτή έναν άνθρωπο να της παρέχει την ασφάλεια που χρειάζεται.

Ωστόσο, μην περιμένετε να κοιμηθεί μαζί σας από την πρώτη κιόλας στιγμή. Πρέπει πρώτα να εξοικειωθεί και αυτό ίσως πάρει λίγο χρόνο. Όταν, όμως, νιώσει απόλυτα άνετα μαζί σας, να είστε σίγουροι ότι θα έρθει και θα κουρνιάσει στο κεφάλι σας, στην κοιλιά σας, ανάμεσα στο πόδια σας ή όπου αλλού της φαίνεται βολικό κι εσείς δεν θα πρέπει να κουνηθείτε όλο το βράδυ. Δε γίνεται να ενοχλείτε μια μικρή βασίλισσα εξάλλου!

Δυστυχώς, όπως σε όλες τις συμπεριφορές της γάτας που προσπαθούμε να εξηγήσουμε, έτσι και σε αυτή, δεν είναι όλα ρόδινα. Όσο και να θεωρούμε ότι δεν είναι τόσο ευαίσθητα πλάσματα όσο οι σκύλοι, οι γάτες είναι επιρρεπείς στο στρες και πολλές φορές έρχονται αντιμέτωπες με το άγχος του αποχωρισμού. Ειδικά αν υπήρξε πρόσφατα κάποια αλλαγή στη ζωή σας, ίσως η γατούλα σας έχει επηρεαστεί γι’ αυτό κοιμάται πάνω σας. Είναι ο δικός της τρόπος να νιώσει ανακούφιση, να μειώσει τα αρνητικά της συναισθήματα και να κοιμηθεί πιο ήρεμα.

Ποια είναι τα οφέλη

Το να κοιμάστε μαζί με το αγαπημένο γατάκι έχει οφέλη τόσο για εσάς όσο και για εκείνο. Πρώτα απ’ όλα έρευνες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα του άγχους μειώνονται και για τις δύο πλευρές, ενώ ταυτόχρονα τα θετικά συναισθήματα αυξάνονται. Και οι δύο αισθάνεστε ασφάλεια και ζεστασιά που υπό άλλες συνθήκες δε θα νιώθατε. Για να μην αναφερθούμε στις κρύες νύχτες του χειμώνα. Η χνουδωτή σας μπαλίτσα, σας παρέχει τη ζεστασιά που θέλετε όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές. Και αυτή σας εκμεταλλεύεται για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Επομένως, και οι δύο βγαίνετε ωφελημένοι από τον κοινό ύπνο. Το ένα και μοναδικό αρνητικό, όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι ότι δεν θα πρέπει να κουνηθείτε ούτε ένα χιλιοστό για να μην την ενοχλήσετε και αρχίσει και κάνει σαν τρελή βραδιάτικα. Ποιος ακούει τα νιαουρίσματά της στις 2 η ώρα το χάραμα;

Τελευταίες σκέψεις

Προσπαθώντας να κατανοήσουμε τον αινιγματικό κόσμο των συμπεριφορών των αιλουροειδών μας φίλων, ένα είναι σίγουρο: ο δεσμός που αναπτύσσεται μαζί τους είναι ακλόνητος και θα κρατήσει για πάντα. Την επόμενη φορά, λοιπόν, απολαύστε τη στιγμή που η γάτα σας θα κουρνιάσει πάνω σας και προσφέρετέ της την αγάπη, τη στοργή και το σεβασμό που της αξίζει.

Σχετικά άρθρα

Τι είναι το «τρίτο βλέφαρο» στις γάτες

Οι ερωτήσεις που θα σας έκανε η γάτα σας αν μπορούσε να μιλήσει

Αυτές είναι οι πραγματικές διαφορές ανάμεσα στους σκύλους και τους λύκους