string(0) ""

8 μύθοι για τις γάτες καταρρίπτονται

Κωνσταντίνα Μάλλιου

10/04/2024

Photo: Unsplash

Οι γάτες, ίσως πιο πολύ απ’ όλα τα άλλα ζώα, έχουν συνδέσει το όνομά τους με μύθους που μερικοί καλά κρατούν ακόμα και σήμερα.

Ίσως η μυστηριώδης φύση τους, ίσως το σαγηνευτικό τους βλέμμα, ίσως η αξιοπερίεργη και αξιοθαύμαστη συμπεριφορά τους, είναι αυτά που έχουν οδηγήσει στην επικράτηση αυτών των ανακριβειών εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε 8 από τους πιο γνωστούς και διαδεδομένους μύθους και φυσικά θα τους καταρρίψουμε.

1ος Μύθος: Οι μαύρες γάτες είναι ατυχία

Ίσως ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους για τις μαύρες γάτες είναι αυτός της ατυχίας. Αυτός που λέει, δηλαδή, ότι αν δεις μαύρη γάτα η μέρα σου θα πάει στραβά και όλα τα παρεμφερή. Και αυτός ο μύθος δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, όπως είναι η Γερμανία, η Αγγλία και η Αμερική. Βέβαια, υπάρχουν και χώρες όπως είναι η Ιαπωνία που θεωρούν τη συνάντηση με μια μαύρη γάτα μεγάλη τύχη ειδικά για τις ανύπαντρες κοπέλες, οι οποίες υποτίθεται θα βρουν έναν καλό μνηστήρα να παντρευτούν. Φυσικά αυτός ο μύθος περί ατυχίας είναι αναληθής και πιθανότατα προέκυψε κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, όπου οι μαύρες γάτες συνδέθηκαν με τις μάγισσες και θεωρήθηκαν κατοικίδιά τους. Δυστυχώς, αυτή η ανακρίβεια που είναι ευρέως διαδεδομένη μέχρι και σήμερα, έχει ως αποτέλεσμα οι μαύρες γάτες να υιοθετούνται πιο δύσκολα απ’ ότι οι γάτες άλλου χρώματος.

2ος Μύθος: Τα μουστάκια της γάτας σε προστατεύουν από το κακό

Τα μουστάκια της γάτας έχουν λόγους που υπάρχουν, όπως είναι ο προσανατολισμός της και η πλοήγησή της. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφαιρούνται και σπάνια πέφτουν από μόνα τους. Ένας μύθος που έχει επικρατήσει – όχι τόσο στην Ελλάδα – είναι ο εξής: αν βάλεις ένα μουστάκι γάτας σε ένα λευκό σακουλάκι και το τοποθετήσεις στο αυτοκίνητό σου, τότε αυτό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις διάφορα ατυχήματα, κλοπές και βλάβες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει και πιθανότατα αυτός ο μύθος να προέκυψε επειδή οι γάτες σπάνια χάνουν τα μουστάκια τους.

3ος Μύθος: Οι γάτες ήταν υπεύθυνες για τη μαύρη πανώλη

Άλλη μια ψευδής πεποίθηση κατά τον Μεσαίωνα ήταν ότι οι γάτες υπήρξαν υπεύθυνες για την εξάπλωση της πανούκλας. Όπως αναφέραμε και στον πρώτο μύθο, οι γάτες εκείνη την περίοδο είχαν συνδεθεί με σκοτεινές δυνάμεις, μάγους, μάγισσες, ακόμα και τον διάβολο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι γάτες να σκοτώνονται σωρηδόν, αφού πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι αυτές ήταν η αιτία εξάπλωσης του “μαύρου θανάτου”. Βέβαια, αυτό ήταν λάθος καθώς στην πραγματικότητα αιτία της εξάπλωσης της μαύρης πανώλης ήταν ένα είδος ψύλλου που παρασιτούσε στους αρουραίους και οι οποίοι πολλαπλασιάστηκαν λόγω της μείωσης του πληθυσμού των γατών.

4ος Μύθος: Οι γάτες έχουν 7 ή 9 ζωές

Άλλοι λαοί λένε ότι οι γάτες έχουν 7 ζωές και άλλοι λένε ότι έχουν 9 ζωές. Η προέλευση αυτού του μύθου δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη αλλά στο έργο του Σαίξπηρ “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” αναφέρεται το εξής: “Μια γάτα έχει 9 ζωές. Τις 3 παίζει, τις 3 περιπλανιέται και τις 3 τελευταίες μένει σε ένα μέρος”. Ίσως αυτή η πεποίθηση να ξεκίνησε επειδή οι γάτες πηδάνε από ψηλά μέρη και επιβιώνουν, και ίσως 9 ζωές γιατί το 9 είναι ένας μαγικός αριθμός ακριβώς όπως αυτές. Βέβαια, μια ζωή την έχουμε όλοι και μία ζωή έχουν και τα αγαπημένα μας γατάκια, παρά του τι λέγεται.

5ος Μύθος: Οι γάτες λατρεύουν το γάλακτος

Πρόκειται για μια εικόνα που έχει εντυπωθεί στο μυαλό μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν πως μια γατούλα για να είναι υγιής θα πρέπει να πίνει γάλα. Στην πραγματικότητα, όμως, το γάλα μπορεί να προκαλέσει δυσανεξία σε πολλές γάτες λόγω της λακτόζης, με αποτέλεσμα να παρουσιάσουν διάφορες στομαχικές διαταραχές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα γατάκια μετά τον απογαλακτισμό τους, χάνουν το ένζυμο που βοηθάει στην πέψη της λακτόζης. Αν παρόλα αυτά θέλετε να δώσετε γαλακτοκομικά προϊόντα στη γάτα σας, καλό είναι να ξεκινήσετε με μικρές ποσότητες και να παρατηρήσετε αν θα εμφανίσει τυχόν περίεργα συμπτώματα.

6ος Μύθος: Όλες οι γάτες μισούν το νερό

Ναι, σίγουρα έχουμε δει βιντέακια – αν δεν έχουμε προσωπική εμπειρία – με γάτες που τρέχουν να κρυφτούν μακριά από το νερό. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί η γούνα τους όταν είναι βρεγμένη δεν στεγνώνει εύκολα, νιώθουν μεγάλο βάρος με το νερό πάνω τους, αρχέγονα ένστικτα και προηγούμενες κακές εμπειρίες. Ωστόσο, πολλές είναι οι γάτες που απολαμβάνουν ένα ζεστό και χαλαρωτικό μπανάκι. Μάλιστα, οι γάτες Turkish Van, Maine Coon και οι Sphynx είναι από τις φυλές που λατρεύουν το μπάνιο.

left arrow
right arrow

7ος Μύθος: Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με γάτες

Όλοι έχουμε ακούσει τον συγκεκριμένο μύθο ότι αν κάποια γυναίκα είναι έγκυος δεν πρέπει να ακουμπήσει γάτα ή να έχει κατοικίδιο γάτα και άλλα τέτοια, λόγω του κινδύνου της τοξοπλάσμωσης, μιας ασθένειας που μπορεί να μεταδοθεί από τα κόπρανα μιας γάτας στον άνθρωπο και να προκαλέσει προβλήματα στο έμβρυο. Στην πραγματικότητα η τοξοπλάσμωση διαδίδεται εξαιρετικά σπάνια με αυτόν τον τρόπο στον άνθρωπο και μπορεί να προκληθεί από την κατανάλωση ωμού κρέατος ή μολυσμένων λαχανικών. Αυτό σημαίνει ότι αν είστε έγκυος και έχετε γάτα, πέρα από το να της κάνετε όλα τα εμβόλια, θα πρέπει να καθαρίζετε την άμμο της κάθε μέρα και να μην της δώσετε ποτέ ωμό κρέας. Αν κάνετε όλα αυτά δεν θα έχετε απολύτως κανένα πρόβλημα.

8ος Μύθος: Οι γάτες μπορούν να επουλώσουν μια πληγή τους όταν την γλείφουν

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η γλώσσα της γάτας έχει αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες, γι’ αυτό και είναι καλό να περιποιείται μόνη της τις πληγές της. Αν και αυτός ο μύθος είναι εν μέρει αληθής, καθώς η γλώσσα της γάτας έχει πολλά μικρά αγκαθάκια και μπορούν να απομακρύνουν τη βρωμιά που έχει παγιδευτεί στην πληγή, δεν θα πρέπει να γίνεται συνήθεια γιατί τελικά μια γάτα μπορεί να το παρακάνει με τον καθαρισμό της πληγής και να παρατείνει την επούλωση ή και να την μολύνει.

Σχετικά άρθρα

Ο παιχνιδιάρης Μπούμπης σώθηκε από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας και ψάχνει ένα σπίτι

Γιατί η μαμά γάτα σβερκώνει τα μωρά γατάκια της

Πόσο ασφαλής είναι η παρακεταμόλη για τους σκύλους και τις γάτες – Τι πρέπει να προσέξετε