string(0) ""

Τα συστατικά που πρέπει να αποφύγετε όταν επιλέγετε τροφή για τη γάτα σας

Κωνσταντίνα Μάλλιου

08/02/2024

Η διατροφή συνδέεται άμεσα με την καλή υγεία της γάτας.

Γι’ αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο να παρέχετε στο μικρό σας αιλουροειδές κατοικίδιο την καλύτερη και ποιοτικότερη τροφή. Αυτό θα το πετύχετε με το να μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες της εκάστοτε γατοτροφής έτσι ώστε να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε ποια υλικά πρέπει να αποφεύγονται και ποια όχι.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ποια υλικά είναι βλαβερά για τις γάτες και καλό είναι να μην περιέχονται στην τροφή τους.

BHT (βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο), BHA (βήτα-υδροξυοξέα) και αιθοξυκίνη

Το BHA και το BHT είναι πολύ αποτελεσματικά στη συντήρηση της ξηράς τροφής, ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι είναι δυνητικά καρκινογόνοι παράγοντες. Σύμφωνα με το National Center for Biotechnology Information and the National Library of Medicine, αυτές οι χημικές ουσίες έχουν προκαλέσει βλάβες στα νεφρά και το συκώτι αρουραίων, οπότε αν δείτε κάτι τέτοιο στη τροφή της γατούλας σας καλύτερα να μην την αγοράσετε.

Η αιθοξυκίνη έχει απαγορευτεί στην Αμερική καθώς θεωρείται εξαιρετικά επιβλαβής όταν καταναλώνεται ή έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Μάλιστα, η αιθοξυκίνη χρησιμοποιείται και ως συντηρητικό λίπους και φυτοφάρμακο, οπότε και αυτή η ουσία θα πρέπει να αποφεύγεται. Πλέον, οι περισσότεροι κατασκευαστές τροφών χρησιμοποιούν “φυσικά” συντηρητικά όπως είναι η βιταμίνη C και η βιταμίνη E.

Ζωικά υποπροϊόντα

Τα ζωικά υποπροϊόντα αφορούν, ολόκληρα νεκρά ή μέρη νεκρών ζώων, προϊόντα ζωικής προέλευσης ή άλλα προϊόντα που λαμβάνονται από ζώα και δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο όπως οστά, αίμα, κεφάλια και πόδια καθώς και τα ωάρια, τα έμβρυα και το σπέρμα. Εκτός του ότι δεν γνωρίζουμε από ποιο είδος ζώου προέρχεται το κρέας, τα ζωικά υποπροϊόντα θεωρούνται κατώτερη μορφή πρωτεΐνης, κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τις γάτες. Επομένως, αφού εμείς δεν τρώμε ζωικά υποπροϊόντα δεν θα πρέπει να τα τρώνε ούτε τα κατοικίδιά μας. Αν τα δείτε σε μία τροφή, ίσως είναι πιο φρόνιμο να την αποφύγετε. Προτιμήστε τροφές που προσδιορίζουν τις πηγές των συστατικών τους.

Αλεύρι καλαμποκιού και συμπληρώματα υδατανθράκων

Οι μεγάλες ποσότητες σιτηρών δεν είναι καλές για τις γάτες. Οι ξηρές τροφές μπορεί να περιέχουν έως και 50 τοις εκατό σιτηρά. Οι ηλικιωμένες γατούλες και οι γάτες με διαβήτη καλό θα είναι να τρέφονται με τροφές χωρίς σιτηρά (grain free), εφόσον η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι περιορισμένη. Το αλεύρι γλουτένης δεν είναι από τα πιο ποιοτικά υλικά, καθώς χρησιμοποιείται ως μια φθηνότερη εναλλακτική λύση της πρωτεΐνης κρέατος ή των δημητριακών ολικής άλεσης. Ορισμένες τροφές για ζώα συντροφιάς μπορεί να περιέχουν μελαμίνη, η οποία σε συνδυασμό με το κυανουρικό οξύ, που επίσης βρίσκεται σε τροφές για ζώα συντροφιάς, μπορεί να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά και νεφρική ανεπάρκεια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Άρα αν διαβάσετε κάποια από τις παραπάνω ουσίες στην ετικέτα της γατοτροφής σας προτείνουμε να μην προβείτε στην αγορά της και να κάνετε λίγη ακόμη έρευνα για μια πιο κατάλληλη γατοτροφή.

left arrow
right arrow

Συνοψίζοντας

Μπορεί να είναι βαρετό να διαβάζει κανείς τις ετικέτες των ζωοτροφών, όμως είναι απαραίτητο αν θέλουμε να παρέχουμε το καλύτερο στα κατοικίδιά μας και φυσικά να είναι υγιή. Μπορείτε να ρωτήσετε τον/την κτηνίατρό σας για περισσότερες συμβουλές και για να σας κατευθύνει καλύτερα. Μην ξεχνάτε ότι η διατροφή της γάτας σας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία της και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι ποιοτική και ισορροπημένη.

Σχετικά άρθρα

Τι είναι το «τρίτο βλέφαρο» στις γάτες

Οι ερωτήσεις που θα σας έκανε η γάτα σας αν μπορούσε να μιλήσει

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο καλλωπισμός του κατοικιδίου σας – Τα καλύτερα αξεσουάρ της αγοράς