string(0) ""

Τι θα γίνει αν κάνετε μπάνιο τη γάτα σας με σαμπουάν για σκύλους

Στέλλα Πανοπούλου

08/03/2024

Photo: Unsplash

Οι γάτες είναι διάσημες για την καθαριότητα και την υγιεινή τους.

Πηγαίνουν τουαλέτα μόνο στην άμμο τους, επιθυμούν να ζουν σε έναν καθαρό χώρο, και πλένονται καθημερινά χρησιμοποιώντας την τραχιά σαν γυαλόχαρτο γλώσσα τους. Σε γενικές γραμμές, οι φορές που θα χρειαστεί να κάνετε εσείς μπάνιο τη γάτα σας κατά τη διάρκεια της ζωής της μπορεί να μετριούνται στα δάχτυλα των χεριών σας. Γι’ αυτό, είναι πολύ πιθανό αν τη βρείτε βουτηγμένη σε λάσπες κάποια μέρα, να μην έχετε προνοήσει να αγοράσετε το κατάλληλο σαμπουάν για το ευαίσθητο δέρμα και τρίχωμά της. Η ερώτηση στην οποία θα απαντήσουμε, λοιπόν, είναι πολύ συγκεκριμένη: επιτρέπεται να πλύνετε τη γάτα σας με το σαμπουάν του σκύλου;

Επιτρέπεται να κάνετε μπάνιο τη γάτα χρησιμοποιώντας σκυλοσαμπουάν;

Αν έχετε γάτες και σκύλους στο σπίτι σας, είναι πιο πιθανό να έχετε προμηθευτεί σκυλοσαμπουάν παρά γατοσαμπουάν. Αυτό συμβαίνει γιατί τα σκυλάκια χρειάζονται πολύ πιο συχνά μπάνιο από τις γάτες – περίπου μια φορά τον μήνα. Στην περίπτωση που βρεθείτε σε ανάγκη, λοιπόν, μπορείτε να καθαρίσετε τη γάτα σας χρησιμοποιώντας το σαμπουάν του σκύλου;

Η απορία είναι πολύ εύλογη. Καλύτερα το σαμπουάν που προορίζεται για κάποιο άλλο κατοικίδιο, παρά ανθρώπινο σαπούνι, σωστά; Λάθος. Δεν θεωρείται ασφαλές να κάνετε μπάνιο τη γάτα σας με το σαπούνι του σκύλου. Ας δούμε τους λόγους για τους οποίους αντενδείκνυται:

Διαφορετικά επίπεδα pH στο δέρμα

Οι γάτες έχουν διαφορετικό pH δέρματος από τους σκύλους. Τα επίπεδα pH μιας ουσίας δείχνουν πόσο όξινη ή βασική είναι. Το pH του δέρματος διαφέρει από είδος σε είδος, γι’ αυτό κάθε ζώο πρέπει να έρχεται σε επαφή με διαφορετικές ουσίες, ώστε να διατηρήσει τη φυσική ισορροπία του pH του και να προστατεύσει το δέρμα του. Σύμφωνα με μια έρευνα:

– Το δέρμα τον σκύλων είναι πιο βασικό (pH περίπου 7,52)

– Το δέρμα των γατών είναι πιο όξινο (pH περίπου 6,43)

Κι εμείς οι ίδιοι θα αποφεύγαμε τη χρήση συστατικών σκληρών προς το δέρμα στο μπάνιο μας. Αντίστοιχα, ένα έντονα βασικό σαμπουάν μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα της γάτας σας, όπως ξηρότητα, ερεθισμούς, και πρόσφορο έδαφος για μολύνσεις.

Επικίνδυνα συστατικά

Ακόμα, τα σκυλίσια σαμπουάν μπορεί να περιέχουν αιθέρια έλαια και αρώματα που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις στη γάτα σας. Τέτοια συστατικά είναι τα παρακάτω:

Περμεθρίνη και πυρεθρίνη που περιέχονται σε σαμπουάν κατά των ψύλλων στους σκύλους. Και οι δύο ουσίες είναι τοξικές για τη γάτα σας – ιδιαίτερα η περμεθρίνη, η οποία μπορεί ακόμα και να τη σκοτώσει.

Έλαιο τεϊόδεντρου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία από τα παράσιτα στους σκύλους, λόγω των αντιβακτηριδιακών και αντιμυκητιασικών ιδιοτήτων του. Σε μεγάλες ποσότητες, το έλαιο τεϊόδεντρου μπορεί να καταστήσει το κατοικίδιό σας αδύναμο και να του προκαλέσει ακόμα και κώμα.

Άλλα αρώματα ή αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται σε σκυλοσαμπουάν, όπως είναι η κανέλα, το κίτρο, και το έλαιο μέντας, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ή αναπνευστικά προβλήματα στη γάτα σας.

Οινόπνευμα που περιέχεται κάποιες φορές στα προϊόντα υγιεινής κατοικιδίων, και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και ξηροδερμία.

left arrow
right arrow

Με τι μπορείτε να κάνετε μπάνιο τη γάτα σας;

Φυσικά, η ασφαλέστερη επιλογή είναι σαμπουάν ειδικό για γάτες, το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε από όλα τα pet shop. Σε περίπτωση που προκύπτει έκτακτα η ανάγκη να κάνετε μπάνιο τη γάτα σας και δεν έχετε πρόσβαση σε σαμπουάν για γάτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε (πάντα με προσοχή και φειδωλά):

Σαμπουάν για βρέφη: Κάντε πρώτα την κατάλληλη έρευνα για να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει βαφές, αρώματα, και σκληρά χημικά.

Νερό με ξύδι: Η λύση αυτή δεν είναι για χόρταση, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν πρέπει να πλύνετε τη γάτα σας για να αφαιρέσετε παράσιτα και δυσάρεστες οσμές. Προσθέστε λίγο ξύδι σε νερό, και πλύνετε τη γάτα σας αποφεύγοντας το πρόσωπό της.

Σε κάθε περίπτωση, μην πλύνετε ποτέ τη γάτα σας με προϊόντα που περιέχουν τεχνητές βαφές, παραβένες, θειϊκό νάτριο, και πετροχημικά.

Σχετικά άρθρα

Γιατί οι σκύλοι τρώνε πέτρες και τι μπορείτε να κάνετε για να τους σταματήσετε

10 τρόποι να ψυχαγωγήσετε τη γάτα σας αν ζείτε σε μικρό διαμέρισμα

Με έλεγχο DNA βρέθηκε ποιος πέταξε τα κουτάβια στα Μέγαρα