string(0) ""

6 ράτσες σκύλων που μοιάζουν με τα Μαλτεζάκια – Και συνήθως τις μπερδεύουμε

Κωνσταντίνα Μάλλιου

12/02/2024

Photo: Shutterstock

Τα αγαπημένα μας Μαλτεζάκια είναι τόσο όμορφα και χαριτωμένα που κανείς δεν μπορεί να τους αντισταθεί.

Είναι πιστά, τρυφερά και ο Αριστοτέλης έλεγε ότι είναι οι σκύλοι με τις τέλειες αναλογίες. Λατρεύουν τις αγκαλιές και τα χάδια και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί είναι αυτοί που έχουν ή θέλουν να υιοθετήσουν ένα μικρό άσπρο Μαλτεζάκι. Υπάρχουν, όμως, και κάποιες φυλές σκύλων που είναι αρκετά παρόμοιες με τα Μαλτεζάκια και μοιράζονται μερικά από τα πιο δημοφιλή τους χαρακτηριστικά.

1. Μπισόν Φριζέ

Αν και μπορούμε να τα συναντήσουμε σε πολλά χρώματα, τα σκυλάκια που θεωρούνται ότι ανήκουν στην συγκεκριμένη φυλή και είναι αποδεκτά, είναι τα λευκά. Μπορούν να έχουν και κάποιο ακόμα χρώμα, όπως είναι το το μπεζ ή το ανοιχτό καφέ, αλλά δεν πρέπει να καλύπτει πάνω από το 10% της επιφάνειάς τους. Τα Μπισόν Φριζέ είναι πολύ δημοφιλή, ειδικά μεταξύ των ατόμων που αγαπούν τα σκυλιά αγκαλιάς, είναι περίεργα, στοργικά και πάντα χαρούμενα. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις και κυρίως όταν τα ενθαρρύνει ο κηδεμόνας τους, μπορεί να γίνουν αρκετά κτητικά, κυρίως με τους αγαπημένους τους ανθρώπους. Με την σωστή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση δεν θα εμφανίσουν τέτοιες συμπεριφορές. Η συγκεκριμένη φυλή χρησιμοποιήθηκε στην Ισπανία ως σκυλί εργασίας, αλλά τελικά κατέληξε να είναι ένα γαλλικό σκυλί αγκαλιάς. Ο πιθανότερος πρόγονός του είναι το Κανίς, χωρίς όμως αυτό να είναι απολύτως σίγουρο.

2. Μπολονέζ

Άλλο ένα μικρό άσπρο, σαν το πιο απαλό σύννεφο, σκυλάκι είναι το Μπολονέζ. Η διαφορά του με ένα Μαλτεζάκι είναι ότι το τρίχωμα του Μπολονέζ είναι πιο σγουρό και είναι γενικά πιο μαλλιαρό. Δεν μαδάει πολύ γι’ αυτό και θεωρούνται “υποαλλεργικό σκυλί”. Μένει πιστό στους αγαπημένους του ανθρώπους και αυτό είναι κάτι που το καθιστά έναν ιδανικό οικογενειακό σκυλί. Είναι αρκετά περίεργος, πολύ έξυπνος και κάποιες φορές μπορεί να γίνει και λίγο άτακτος. Αγαπάει τα παιδιά και του αρέσουν οι βόλτες. Η καταγωγή του είναι ιταλική, και συγκεκριμένα από την Μπολόνια, όπως προδίδει και το όνομά τους.

3. Κοτόν ντε Τουλεάρ

Το Κοτόν ντε Τουλεάρ συνδέεται με το νησί της Μαδαγασκάρης και είναι συγγενής του Μπισόν Φριζέ. Η ιστορία λέει ότι πρόγονοι των Μπισόν Φριζέ επέζησαν από ένα ναυάγιο και κολύμπησαν μέχρι να φτάσουν στο Tulear, όπου και ζευγάρωσαν με τους Terrie σκύλους του νησιού για να αναπαράγουν τελικά την φυλή Κοτόν ντε Τουλεάρ. Τα Κοτόν ντε Τουλεάρ έγιναν διάσημα όταν η Βασιλική οικογένεια εκεί απαγόρευσε στον οποιονδήποτε άλλο πέρα από τους αριστοκράτες να έχει έναν τέτοιο σκύλο. Είναι εξαιρετικά σκυλιά για οικογένειες, κουνάνε πάντα την ουρά τους από χαρά, προσαρμόζονται εύκολα και έχουν τρομερή ενσυναίσθηση.

left arrow
right arrow

4. Χαβανέζ

Τα Χαβανέζ είναι κοντινοί συγγενείς των Κοτόν ντε Τουλεάρ, οπότε ανήκουν στην οικογένεια των Μπισόν. Εκτράφηκαν στην Κούβα και έγιναν σκυλιά των αριστοκρατών πριν τελικά περάσουν και στους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους. Το τρίχωμά τους αν δεν κουρευτεί γίνεται μακρύ γι’ αυτό και κάποιοι κηδεμόνες προτιμούν να τα κουρεύουν. Είναι σκυλιά που δεν αγαπούν καθόλου το κρύο και προτιμούν τη ζέστη. Απολαμβάνουν την παρέα των ανθρώπων και δεν μπορούν να διαχειριστούν καλά τη μοναξιά, γι’ αυτό και είναι επιρρεπή στο άγχος αποχωρισμού όταν μένουν μόνα τους πολλές ώρες την ημέρα. Έχουν πολύ ευχάριστη προσωπικότητα και δένονται με τους αγαπημένους τους ανθρώπους.

5. Μαλτιπού

Αυτά τα υπέροχα σκυλάκια μοιάζουν πραγματικά με λούτρινα αρκουδάκια λόγω των χνουδωτών αυτιών τους και των στρογγυλών ματιών τους. Έχουν τα γονίδια των Μαλτέζ γι’ αυτό έχουν και πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Τα Μαλτιπού μπορεί να τα συναντήσουμε σε λευκό, καφέ, μαύρο, μπεζ ή και συνδυασμό αυτών των χρωμάτων. Είναι πολύ έξυπνα και επιφυλακτικά απέναντι στους ξένους. Είναι σκυλιά σαλονιού, λατρεύουν τις αγκαλιές και τους αρέσει να έχουν την προσοχή στραμμένη πάνω τους.

6. Μίνι Πουντλ

Τα Πουντλ τα συναντάμε σε διάφορα μεγέθη, αλλά αυτά που μοιάζουν με τα αγαπημένα Μαλτεζάκια είναι τα Μίνι Πουντλ. Έχουν σγουρό και μαλακό τρίχωμα και δεν μαδάνε πολύ. Τα συναντάμε σε καφέ, μπεζ και γκρι χρώμα. Είναι πολύ δραστήρια και χρειάζονται αρκετή εκτόνωση, τόσο σωματική όσο και πνευματική, μέσα στην ημέρα για να παραμείνουν ευτυχισμένα. Είναι από τα πιο έξυπνα σκυλιά που υπάρχουν και εκπαιδεύονται πολύ εύκολα. Η προσωπικότητά τους είναι πολύ ευχάριστη και είναι ιδιαίτερα κοινωνικά.

Σχετικά άρθρα

Χρήσιμα tips για το grooming του σκύλου σας

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο καλλωπισμός του κατοικιδίου σας – Τα καλύτερα αξεσουάρ της αγοράς

Αθώα αστεία & ενοχλητικά πειράγματα- Κάμερα καταγράφει τι κάνουν οι νεαροί πίθηκοι στους μεγαλύτερους