string(0) ""

Εντολή «Κάτσε»: Πώς να μάθετε τον σκύλο σας να κάθεται, βήμα προς βήμα

Μυρτώ Τζώρτζου

01/10/2023

Photo: Shutterstock

Η εντολή “κάτσε” είναι συνήθως μία από τις πρώτες εντολές που διδάσκουν οι άνθρωποι στα σκυλιά τους. Αυτή σας βοηθάει να κάνετε το ζώο σας να μείνει ακίνητο όταν το χρειάζεστε. Η εντολή αυτή είναι η βάση για επόμενες εντολές όπως “μείνε” και “ξάπλωσε”.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς να διδάξουμε τον σκύλο μας να “κάθεται” – αποτελεσματικά και με ήρεμο τρόπο.

Τι θα χρειαστείτε:

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα, θα έχετε μεγαλύτερη επιτυχία αν προετοιμαστείτε. Επιλέξτε ένα δωμάτιο στο σπίτι, όπου το ζώο σας αισθάνεται ασφαλές και το οποίο είναι απαλλαγμένο από αντικείμενα, περισπασμούς και θορύβους. Θα πρέπει επίσης να διαθέσετε λίγο χρόνο. Γιατί, όπως ξέρετε, δεν γίνεται τίποτα χωρίς χρόνο. Αν πάτε να κάνετε κάτι βιαστικά, δεν θα κάνετε τίποτα τελικά.

Εφοδιαστείτε καλά και με νόστιμες λιχουδιές. Είναι καλή ιδέα να έχετε μια ποικιλία από λιχουδιές στην “εργαλειοθήκη” σας, από τις βασικές (μπισκότα) μέχρι τις εξαιρετικά νόστιμες λιχουδιές (κοτόπουλο). Οι νόστιμες λιχουδιές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διδάξουν μια νέα συμπεριφορά, και όταν αυτή η συμπεριφορά μαθευτεί, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά οι πιο “βαρετές” λιχουδιές.

Σημείωση: Σημειώστε πόσες λιχουδιές καταναλώνετε και προσαρμόστε ανάλογα τα γεύματα του σκύλου σας. Αυτό θα τον αποτρέψει από το να πάρει βάρος.

Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας να κάθεται, βήμα προς βήμα

Όταν ο σκύλος σας στέκεται όρθιος, κρατήστε μια νόστιμη λιχουδιά στη μύτη του.

Μόλις τραβήξετε την προσοχή του, σηκώστε τη λιχουδιά πάνω από τη μύτη του, ώστε να μην τη φτάνει. Θα πρέπει να σηκώσει το κεφάλι του για να ακολουθήσει το χέρι σας (χωρίς να πηδήξει). Καθώς συμβαίνει αυτό, ο πισινός του θα πρέπει να κατέβει αυτόματα σε καθιστή θέση.

Όταν ο πισινός του ακουμπήσει στο πάτωμα, ανταμείψτε τον αμέσως με τη λιχουδιά και πολλούς επαίνους.

Εξασκηθείτε σε αυτό μερικές φορές για να το θυμάται.

Καθώς κάθεται, αρχίστε να λέτε “κάτσε”. Επαναλάβετε αυτό ώστε ο σκύλος σας να συνδέσει την ενέργεια με τη λέξη.

Τώρα που ο σκύλος σας ξέρει ότι με το “κάθισμα” θα πάρει λιχουδιές, θα πρέπει να αρχίσει να το κάνει για περισσότερη ώρα. Επιβραβεύστε τον με περισσότερες λιχουδιές όσο διατηρεί τη θέση του.

Εισάγετε μια εντολή για το πότε θέλετε ο σκύλος σας να σταματήσει να κάθεται, όπως το “πάμε” ή το “εντάξει”.

Και να θυμάστε

Η εξάσκηση φέρνει αποτελέσματα: τα σκυλιά μαθαίνουν με την επανάληψη, οπότε αν η πρόοδος του σκύλου σας είναι αργή, συνεχίστε. Αποφύγετε να φωνάζετε ή να υψώνετε τη φωνή σας. Κρατήστε τις προπονήσεις σύντομες – οι συχνές προπονήσεις, που διαρκούν μόνο λίγα λεπτά, είναι καλύτερες από μια συνεδρία μισής ώρας κάθε λίγες ημέρες. Ο χρόνος που απαιτείται είναι 5 λεπτά 2-3 φορές την ημέρα.

Μόλις ο σκύλος σας μάθει να κάθεται, δοκιμάστε να το κάνετε σε άλλα δωμάτια του σπιτιού και στη συνέχεια έξω- κατά προτίμηση σε περιφραγμένους-προστατευμένους χώρους. Αν δεν έχουμε την ευχέρεια αυτή, κάνουμε την άσκηση με μακρύ οδηγό. Έπειτα κάντε το χωρίς λιχουδιές.

Όταν ο σκύλος σας μάθει την εντολή “κάτσε”, αρχίστε να του διδάσκετε μερικά άλλα κόλπα. Αυτό θα τον βοηθήσει να παραμείνει ενεργός νοητικά και γενικά να έχει καλύτερη συμπεριφορά.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ:

1. Ποτέ δεν μπερδεύουμε το σκυλάκι μας με διαφορετικές εντολές για την ίδια άσκηση. Για παράδειγμα, η εντολή “κάτω” θα είναι πάντα το “κάτω”. Όχι μια το “κάτω”, την άλλη το “κάτσε”.

2. Ποτέ δεν δίνουμε εντολή για να το μαλώσουμε. Εάν, για παράδειγμα, του έχουμε μάθει στο “εδώ” να έρχεται και όταν έρθει το μαλώσουμε για κάτι, τότε στην εντολή “εδώ” δεν πρόκειται να ξανακούσει.

Σχετικά άρθρα

Μολοσσός: Ποιος είναι ο αγαθός γίγαντας του ζωικού βασιλείου

Γιατί οι σκύλοι τρώνε πέτρες και τι μπορείτε να κάνετε για να τους σταματήσετε

10 τρόποι να ψυχαγωγήσετε τη γάτα σας αν ζείτε σε μικρό διαμέρισμα