string(0) ""

Γάτα με ευαίσθητο στομάχι; Ποιες τροφές μπορείτε να της δώσετε και ποιες πρέπει να αποφύγετε

Κωνσταντίνα Μάλλιου

08/09/2024

Photo: Shutterstock

Αν έχετε μια γάτα με ευαίσθητο στομάχι, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί/ές.

Δεν μπορείτε να αμελείτε τις διατροφικές της ανάγκες και θα πρέπει να της προσφέρετε τροφές που να μην επηρεάζουν αρνητικά το γαστρεντερικό της σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε την αγαπημένη σας γατούλα να είναι υγιής και θα μπορέσετε να αποφύγετε διάφορα προβλήματα.

Ποια είναι, όμως, τα συμπτώματα μιας γάτας με ευαίσθητο στομάχι;

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι τα εξής:

● Συχνοί εμετοί
● Διάρροια και μαλακά κόπρανα
● Ανορεξία και έλλειψη ενδιαφέροντος για το φαγητό
● Απώλεια βάρους

Βέβαια, επειδή οι γάτες ξέρουν να κρύβουν πολύ καλά τον πόνο τους πρέπει να ελέγχετε τακτικά την υγεία του κατοικιδίου σας ώστε να είστε σίγουροι/ες ότι όλα είναι καλά. Επίσης, μπορεί να εμφανίσει μόνο ένα σύμπτωμα και όχι όλα τα παραπάνω. Τέλος, τα στομαχικά προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ή σταδιακά.

Μερικά ακόμα σημάδια που θα πρέπει να δώσετε βάρος, είναι η στάση του σώματός της και η όρεξή της για παιχνίδι. Αν καμπουριάζει συχνά, γλείφει περισσότερο από το συνηθισμένο την κοιλιά της, διαμαρτύρεται όταν προσπαθείτε να την σηκώσετε και δεν θέλει να παίζει πλέον μαζί σας ακόμα και με το αγαπημένο της παιχνίδι, υπάρχει πιθανότητα να νιώθει πόνο και δυσφορία.

Επικοινωνήστε με τον/την κτηνίατρό σας για να σας συμβουλέψει για τα επόμενα βήματά σας.

left arrow
right arrow

Τι πρέπει να ταΐζετε τη γάτα σας αν έχει ευαίσθητο στομάχι;

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές επιλογές. Επίσης, έχετε το περιθώριο να κάνετε μερικές δοκιμές αλλά να θυμάστε ότι κάθε αλλαγή πρέπει να γίνεται αργά και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του/της κτηνιάτρου. Μπορείτε, λοιπόν, να της προσφέρετε:

● Εύπεπτες πρωτεΐνες: Το κοτόπουλο και το ψάρι είναι δύο πολύ καλές πρωτεΐνες για τις γάτες με ευαίσθητο στομάχι, αρκεί πάντα να είναι υψηλής ποιότητας και να προσφέρονται με μέτρο. Ίσως το μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί να είναι λίγο πιο δύσκολα στην πέψη, αλλά αυτό εξαρτάται από την κάθε γατούλα.

● Καλούς υδατάνθρακες: Ελέγχετε την πηγή προέλευσης των υδατανθράκων που έχετε εντάξει στη διατροφή της γάτας σας. Βεβαιωθείτε ότι προέρχονται από υγιεινά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, όπως είναι τα βιολογικά φρούτα, τα λαχανικά και ορισμένοι σπόροι.

● Ω-3 λιπαρά οξέα: Συμβάλλουν στη μείωση των φλεγμονών και υποστηρίζουν την καλή υγεία το ανοσοποιητικού συστήματος, των αρθρώσεων, του τριχώματος και του δέρματος.

● Φυτικές ίνες: Συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα και βοηθάνε τις γάτες με τις τριχόμπαλες.

● Προβιοτικά: Υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου. Μπορείτε να επιλέξετε γατοτροφή που να περιέχει προβιοτικά ή μπορείτε να δώσετε στη γάτα σας συμπλήρωμα προβιοτικών αν σας το συστήσει ο/η κτηνίατρός σας.

Τι πρέπει να αποφύγετε;

Όπως έχουμε πει πολλές φορές, ο/η κτηνίατρος είναι ο/η καλύτερος/η σύμβουλος και αυτός/ή μπορεί να σας βοηθήσει ουσιαστικά με τη διατροφή της γάτας σας. Ωστόσο, σίγουρα θα πρέπει να αποφεύγετε τα εξής:

● Πρωτεΐνες χαμηλής ποιότητας: Είναι δύσκολες στην πέψη και δεν απορροφώνται τα θρεπτικά συστατικά από τον οργανισμό της γάτας τόσο καλά.

● Γαλακτοκομικά προϊόντα: Μπορεί η γάτα σας να λατρεύει τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όμως μπορεί να έχει δυσανεξία στη λακτόζη, με αποτέλεσμα να εμφανίσει στομαχικές διαταραχές.

● Σιτάρι, καλαμπόκι και σόγια: Μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες στη γάτα σας και δεν μπορούν να χωνευτούν εύκολα.

● Πρόσθετα: Πρέπει να αποφεύγετε τα πρόσθετα των τροφίμων, όπως τεχνητά χρώματα, αρώματα και συντηρητικά γιατί υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές και αλλεργική αντίδραση στη γάτα σας.

Τελευταίες σκέψεις

Η διατροφή είναι πολύ σημαντική για την υγεία της γάτας σας γι’ αυτό και θα πρέπει να της προσφέρετε μια υγιεινή, με θρεπτικά συστατικά τροφή. Ειδικά αν έχει ευαίσθητο στομάχι, χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή. Πριν αγοράσετε, λοιπόν, την τροφή της ή πριν της προσφέρετε κάποια ανθρώπινη τροφή, να είστε σίγουροι/ες ότι δεν θα την βλάψει.

Σχετικά άρθρα

Πώς να ταξιδέψετε με το κατοικίδιό σας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Να γιατί σας δαγκώνει η γάτα σας ξαφνικά και χωρίς λόγο

Ο Έλληνας Garfield υπάρχει και σας τον παρουσιάζουμε