string(0) ""

Πώς θα σταματήσει η γάτα σας να καταστρέφει τα φυτά εσωτερικού χώρου

Κωνσταντίνα Μάλλιου

22/10/2023

Photo: Unsplash

Αν έχετε υιοθετήσει μια χνουδωτή βασίλισσα, ξέρετε ποιος είναι το αφεντικό στο σπίτι και ξέρετε ότι θα κάνει ό,τι θέλει εκείνη χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Πόσες είναι οι φορές που από την πλήξη της, αυτή η μικρή κυρία έχει καταστρέψει τα φυτά που με τόσο κόπο έχετε καταφέρει να διατηρήσετε μέσα στο σπίτι σας και εσείς απλά την κοιτάζετε με απορία, αφού ξέρετε πώς ό,τι και να της πείτε δεν θα σας δώσει σημασία.

Και φυσικά δεν πρόκειται μόνο για το χάος που μπορεί να προκαλέσει με τα χώματα και τα φύλλα που θα πετάξει τριγύρω από τις γλάστρες, αλλά είναι και ότι κάποια φυτά μπορεί να είναι τοξικά για εκείνη. Μπορεί να της αρέσει να μετατρέπει το μικρό σας εσωτερικό μποστάνι σε παιδική χαρά όμως κάπως πρέπει να σταματήσετε αυτή τη συμπεριφορά, τόσο για δικό σας καλό όσο και για δικό της.

Ευτυχώς, για εσάς υπάρχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε να αποτρέψετε τη γάτα σας από να καταστρέψει τα αγαπημένα σας φυτά.

Πώς θα πείτε, λοιπόν, αντίο σε κομματάκια των φύλλων στο πάτωμα και τις αναποδογυρισμένες γλάστρες;

Κρατήστε τα φυτά εσωτερικού χώρου μακριά από τη γάτα σας

Θα μας πείτε πώς γίνεται αυτό αφού αυτό το ευέλικτο αιλουροειδές ανεβαίνει παντού χωρίς να το νοιάζουν οι συνέπειες; Μπορείτε να κρατήσετε τα φυτά σας σε ένα δωμάτιο το οποίο δεν έχει πρόσβαση η γάτα σας ενώ λείπετε από το σπίτι. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, μπορείτε να τοποθετήσετε τις γλάστρες σας σε ψηλά ράφια ή κρεμάστρες ειδικές για γλάστρες, σημεία τα οποία είναι αρκετά δύσκολο να τα φτάσει η γάτα σας.

Χρησιμοποιήστε υλικά που δεν της αρέσουν

Αν οι γλάστρες σας είναι μεγάλες και αναγκαστικά πρέπει να βρίσκονται στο πάτωμα, είναι πολύ εύκολο το γούνινο κατοικίδιό σας να τις χρησιμοποιήσει σαν τουαλέτα, λόγω του χώματος, ή απλά να αρχίσει να μαδάει και να δαγκώνει τα φύλλα του. Ποια είναι η λύση γι’ αυτό; Να χρησιμοποιήσετε υλικά που δεν είναι και τόσο ελκυστικά για τις γάτες, ή για την ακρίβεια τις εκνευρίζουν λίγο. Αυτά τα υλικά είναι το αλουμινόχαρτο και η ταινία διπλής όψεως. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε γύρω από τη βάση της γλάστρας για να την αποτρέψουν από τα να κινηθεί προς τα φυτά. Επίσης, μπορείτε να καλύψετε το χώμα με πλέγμα ώστε να μην μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως τουαλέτα ή για σκάψιμο. Ή μπορείτε να τοποθετήσετε στο χώμα πλαστικά πιρούνια με τα δόντια προς τα πάνω για να μην υπάρχει χώρος για τη γάτα σας να σταθεί μέσα στη γλάστρα, οπότε να βαρεθεί και να φύγει. Μια ακόμη λύση είναι τα απωθητικά σπρέι για τις γάτες. Ψεκάστε τα φυτά σας αλλά πρώτα βεβαιωθείτε ότι δεν τα βλάπτει και είναι σίγουρο ότι η γάτα σας δεν θα τα πλησιάσει ξανά.

Ανακατευθύνετε τη συμπεριφορά της

Το κατοικίδιό σας μπορεί να βλέπει τα φυτά σας, ως μια διέξοδο για τις ανάγκες να ξύνει τα νύχια της ή τις ανάγκες της για διασκέδαση. Βεβαιωθείτε ότι της παρέχετε το κατάλληλο ονυχοδρόμιο και εκπαιδεύστε την για το πώς θα το χρησιμοποιεί. Επίσης, δοκιμάστε να της αγοράσετε διάφορα είδη παιχνιδιών μέχρι να καταλήξετε σε ποιο της αρέσει. Μπορείτε μάλιστα να κάνετε εναλλαγές των παιχνιδιών ανά μερικές μέρες γιατί με αυτόν τον τρόπο θα τα βρίσκει πιο ενδιαφέροντα αφού θα της λείψουν όταν καταλάβει ότι δεν μπορεί να τα έχει όποτε θέλει.

Εναλλακτικά φυτά εσωτερικό χώρου

Μια ακόμη λύση είναι φυτά εσωτερικού χώρου που είναι ασφαλή για τις γάτες, όπως είναι για παράδειγμα το catnip ή λεβάντα. Φυσικά, πριν αποφασίσετε να προβείτε στην αγορά ενός νέου φυτού, κάντε μια έρευνα για να βεβαιωθείτε ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για τη μονάκριβη γατούλα σας. Με τα αυτά τα εναλλακτικά φυτά θα αποπροσανατολίσετε λίγο το κατοικίδιό σας, το οποίο πιθανότατα να σταματήσει να καταστρέφει τα φυτά που δεν πρέπει και να ασχοληθεί με αυτά που δεν υπάρχει πρόβλημα να αλληλεπιδρά.

Θετική ενίσχυση συμπεριφοράς

Όπως έχουμε ξαναπεί, οι γάτες για να εκπαιδευτούν χρειάζονται αρκετή υπομονή, χρόνο αλλά και επιβράβευση κάθε φορά που κάνουν κάτι καλό. Επομένως, κάθε φορά που βλέπετε τη γάτα σας να μένει μακριά από τα καταπράσινα φυτά σας, δώστε της μια λιχουδιά ή μερικές ακόμα αγκαλιές και χάδια. Αυτή η μέθοδος εκπαίδευσης έχει μεγάλη απήχηση στις γάτες, απλά θα πρέπει να είστε συνεπείς στην επιβράβευση των επιθυμητών συμπεριφορών και είναι σίγουρο ότι η γατούλα σας θα μείνει μακριά από μπελάδες πολύ σύντομα.

Τελευταίες σκέψεις

Μπορεί η γάτα σας να είναι το αφεντικό του σπιτιού και να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να σας υπολογίζει και πολύ, αλλά με αρκετή υπομονή και χρόνο να καταφέρετε να μείνει μακριά από τα φυτά σας. Ελπίζουμε τα αγαπημένα σας λουλούδια να μην ξαναπέσουν θύματα τις περιέργειάς της.

Σχετικά άρθρα

Πώς νιώθει κάθε γενιά για τα κατοικίδια; Ερευνητές στην Αμερική απαντούν

Γιατί η γλώσσα της γάτας είναι σαν γυαλόχαρτο

Δείτε τι θα συμβεί αν η γάτα σας φάει μελομακάρονα