string(0) ""

Αυτές είναι οι φυλές σκύλων που έχουν μπλε γλώσσα

Στέλλα Πανοπούλου

20/11/2023

Photo: Shutterstock

Εσείς έχετε παρατηρήσει ποτέ κάποιο σκυλάκι με μπλε γλώσσα;

Μέσα στη μεγάλη ποικιλομορφία χαρακτηριστικών που φέρουν οι σκύλοι διαφορετικών φυλών, υπάρχουν και κάποια που μας φαίνονται ιδιαίτερα περίεργα και ασυνήθιστα, όπως είναι οι μπλε γλώσσες κάποιων σκύλων. Ο χρωματισμός στον οποίο αναφερόμαστε ως “μπλε”, μπορεί να είναι στην πραγματικότητα πιο κοντά στο γκρι, στο μαύρο, ή στο μωβ.

Οι πιο γνωστές φυλές σκύλων που έχουν μπλε γλώσσες είναι δύο: τα Chow Chow και τα Shar Pei. Υπάρχουν, όμως, και άλλες φυλές σκύλων οι οποίες μπορεί να μην έχουν εντελώς μπλε γλώσσα, αλλά να έχουν ροζ γλώσσα με κάποια σκουρόχρωμα σημάδια.

Δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος για τον οποίο κάποιοι σκύλοι έχουν πιο σκουρόχρωμες γλώσσες. Υπάρχουν κάποιες θεωρίες που υποστηρίζουν ότι ο μπλε χρωματισμός οφείλεται σε κάποια γενετική μετάλλαξη που προκαλεί μεγαλύτερη συγκέντρωση μελανίνης στη γλώσσα. Κάποτε, οι επιστήμονες πίστευαν ότι, όταν ένας σκύλος είχε μπλε γλώσσα, αυτό σήμαινε ότι είχε πρόγονο Chow Chow. Τελικά, αυτή η θεωρία δεν ισχύει.

Ας δούμε κάποιες φυλές σκύλων που έχουν μπλε γλώσσες:

1. Shar Pei

Τα Shar Pei είναι Κινέζικα σκυλιά που ξεχωρίζουν λόγω της ασυνήθιστης – αλλά φιλικής – εμφάνισής τους. Έχουν ιδιαίτερο σχήμα στο ζαρωμένο τους πρόσωπο, παχύ τρίχωμα, είναι μυώδη και μεγαλόσωμα. Πρόκειται για ήρεμους και τρυφερούς σκύλους, οι οποίοι όμως μπορεί να αντιμετωπίσουν έναν άγνωστο με επιφυλακτικότητα, ειδικά αν δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί σωστά ως κουτάβια. Αυτά τα χαρακτηριστικά τους έκανα, διαχρονικά, εξαιρετικούς φύλακες. Όλα τα Shar Pei έχουν μπλε γλώσσες, η απόχρωση των οποίων μπορεί να ποικίλλει μεταξύ μπλε-μαύρου και βιολετί.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως τα Shar Pei υπάρχουν στην Κίνα εδώ και περίπου 2000 χρόνια. Η φυλή αυτή σχεδόν εξαφανίστηκε τη δεκαετία του 1970, αλλά Αμερικάνοι εκτροφείς που ενδιαφέρονταν γι’ αυτήν κατάφεραν να τη διατηρήσουν.

2. Chow Chow

Τα Chow Chow είναι τα γνωστότερα σκυλιά με μπλε γλώσσες. Πρόκειται για άλλη μία Κινέζικη φυλή η οποία επίσης μετρά περίπου 2000 χρόνια (καταγεγραμμένης) ύπαρξης. Θεωρείται ότι μοιράζονται τη γενεαλογία τους με τα Shar Pei, εξ ού και οι σκουρόχρωμες γλώσσες. Στην Κίνα υπάρχουν διάφοροι μύθοι που εξηγούν πώς απέκτησαν τα Chow Chow τις μπλε γλώσσες τους.

Τα Chow Chow έχουν μεγάλο κεφάλι και κοντό, πλακουτσωτό μουσούδι, όρθια αυτιά και στρογγυλά μάτια. Το τρίχωμά τους είναι πολύ φουντωτό, και μπορεί να είναι μακρύτριχα ή κοντότριχα. Μοιάζουν κάπως με λιοντάρια, λόγω της πυκνής χαίτης που έχουν γύρω απ’ τον λαιμό τους.

Η γλώσσα ενός Chow Chow πρέπει να είναι πάντα μπλε-μαύρη (όσο πιο σκούρα, τόσο καλύτερα). Μια κηλιδωτή γλώσσα μπορεί να οδηγήσει στον “αποκλεισμό” ενός σκύλου από τη φυλή, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις από την οποία διέπεται η ταξινόμησή τους. Τα κουτάβια Chow Chow γεννιούνται με ροζ γλώσσες, οι οποίες αρχίζουν να σκουραίνουν όσο μεγαλώνουν, και φτάνουν στην τελική τους μορφή στους 6 μήνες της ηλικίας τους. Πρόκειται για σκυλιά πολύ ανεξάρτητα και κτητικά με τον χώρο τους, με αποτέλεσμα να χρειάζονται εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση από μικρή ηλικία από κάποιο έμπειρο άτομο.

3. Σκύλοι με γλώσσα με κηλίδες ή μπαλώματα

Εκτός από τα Shar Pei και τα Chow Chow, υπάρχουν και κάποιες φυλές σκύλων οι οποίοι συνήθως έχουν ροζ γλώσσα που, κάποιες φορές, μπορεί να εμφανίζει σκουρόχρωμες κηλίδες ή μπαλώματα. Τέτοιες φυλές είναι:

● Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί
● Τα Akita
● Τα Rottweiler
● Τα Border Collie
● Τα Korean Jindo
● Τα Μαστίφ του Θιβέτ
● Τα Pomeranian

Τι πρέπει να προσέχετε

Αν ο σκύλος σας έχει κανονικά ροζ γλώσσα, αλλά κάποια στιγμή εμφανίσει μαύρα στίγματα ή “μπαλώματα”, επισκεφτείτε τον/την κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν συντρέχει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Ποια άλλα ζώα έχουν μπλε γλώσσες;

Άλλα ζώα εκτός από τους σκύλους που μπορεί να έχουν μπλε γλώσσες είναι:

● Οι καμηλοπαρδάλεις
● Η μαύρη αρκούδα
● Η σαύρα με την μπλε γλώσσα
● Τα Okapi

Σχετικά άρθρα

4 συμβουλές για να κοιμάται το κουτάβι σας ήρεμο το βράδυ

Γιατί η γάτα σας αντιπαθεί τον νέο σας σύντροφο

Πώς να μην γίνεστε αγενείς απέναντι στα κατοικίδια των άλλων